Tech

Ilyen a szónikus kajak, ami az evezői segítségével zenél

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.04 | 19:45

Benne ülsz a kajakban, mondjuk épp Tisza-túrázol, és zeneszó kíséri az utad. Egyetlen hátránya, hogy fejhallgatót nem lehet hozzá csatlakoztatni.

Az ötlet persze tudósoktól származik, pontosabban is a FoAM Kernow nevű brit művészeti és tudományos kollektívától. A csapat vezetője, Amber Griffits a PLOS Biology nevű folyóirat egy cikkében magyarázta el, hogyan is kell egy kajakot szónikussá alakítani, hogyan szereljük fel a hajót víz alatti mikrofonnal, hőmérőkkel, GPS-egységgel és hangszórókkal.

A szónikus kajak által megkomponált és lejátszott zene három összetevőből áll: víz alatti hangokból, a hőmérséklet, az időjárás változásának hangjaiból, és olyan, előre felvett hangokból, amik a GPS ellenőrző pontokon szólalnak meg, amikor a hajó áthalad azokon. A leghangosabb ezek közül a víz alatti mikrofonnal felvett lapátolás, ahogy fröcsköli a vizet. A végeredmény összességében olyan, mint egy meditációs zene, ami tökéletesen passzol a természetben levéshez, ugyanakkor mégiscsak olyasmi hangkollázs, ami egy csoportos túrán nem biztos, hogy elsöprő sikert arat. De a halak azért valószínűleg bírni fogják.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.