Tech

Okosotthont tervezel? Inkább felejtsd el!

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.06 | 18:13

Most komolyan: miért van szükség arra, hogy egy robot kapcsolja le helyettünk a villanyt és mondja meg, hogy milyen az időjárás?

2 évvel ezelőtt nagyon menőnek és egyedinek számított, ha valaki okosotthont vagy intelligens házat alakított magának. Nyilván nagyon kényelmesnek és felülmúlhatatlannak tűnt az az állapot, amikor már semmit nem kell nyomkodni ahhoz, hogy felkapcsoljuk a villanyt, lehúzzuk a redőnyt, vagy pl. bekapcsoljuk a TV-t. Ezt  a kényelmet többek között az Amazon Echo is nyújtotta a felhasználóknak.

A Gizmodo viszont most ellene ment az őrületnek, és összeszedte néhány pontban, hogy miért is teljesen felesleges a mesterséges intelligenciával hajtott okosotthon.

De mi is az az Amazon Echo?

Az Amazon Echo névre keresztelt személyi asszisztens csak arra vár, hogy teljesítse a kívánságainkat. A hangvezérléssel irányított robotnak csak annyit kell mondani, hogy hol kapcsoljon fel- vagy le a világítás, vagy melyik TV csatornát szeretnénk éppen nézni. Ennyi az egész.

Az Amazon Echo egy fekete henger formájú eszköz, amely egy Bluetooth hangszóró és egy virtuális asszisztens keresztezése. Mindig bekapcsolt állapotban van, mindig figyeli a környezetét, hogy mikor hangzik el az “Alexa” hívószó, ami után neki fel kell dolgozni a beérkező kérdést, kérést és válaszolni rá.

De mi szükség van erre?

Alexa magyarul még nem beszél, de egy kis angol vagy német tudással már elboldogulhatunk vele. Igaz, ez az intelligens eszköz sajnos még Magyarországon nem kapható, de érdemes azért elgondolkodni azon, amit a Gizmodo állít az okosotthonokkal kapcsolatban. A honlap szerint

  • nem kell mesterségesen intelligens robot, hogy minden nap elmondja az időjárást. Talán nézzünk ki inkább az ablakon, vagy nézzünk rá a telefonunkra!
  • ugyanez vonatkozik a világítás bekapcsolására. Használjuk a kapcsolót. Nagyon jól működik!
  • ráadásul még le is hallgathatnak minket: még mindig nem tisztázott, hogy az FBI, a CIA és az NSA kormányzati szervek hogyan kezelik az intelligens hangszórókat. Amikor a Gizmodo tavaly megkereste a szövetségieket, az FBI egyáltalán nem erősítette meg, de nem is tagadta az Amazon Echo eszközökkel történő lehallgatásokat.

Szóval mindent összevetve, ha esetleg okosotthon beszerzésén töröd a fejed, legyen szó akár a Google vagy az Apple intelligens alkalmazásairól, nem árt előtte kétszer is átgondolni, hogy egyáltalán szükséged van-e minderre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.