Tech

Itt a legújabb VR-szemüveg, amivel már nem csak játszadozni lehet

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.11 | 18:07

Helló, kevert valóság! Gyarapodnak a szereplők a VR piacán, a legújabb játékos az Occipital, amely nagy lépést tett a jövő felé. A cég Bridge névre keresztelt szemüvege szimultán térképezi fel a környezetet, így nem csak érdekes térhatású videókra és pornóra használható, hanem tényleg funkcionális, az életünket megkönnyítő dolgokra is. Persze játszani is lehet vele.

A héten 500 dollárért (márciustól 400-ért) kezdik árulni az Occipital Bridge-et, ami erős játékosként kínálja magát a VR-szemüvegek egyre telítődő piacán. Újdonságot hoz abban, hogy PC és kábelkötegek nélkül képes szimultán feltérképezni a környezetünket, mindössze egy iPhone 6-ot, 6S-t vagy 7-et kell hozzá csatlakoztatni.

A telefon kameráját és egy kiegészítő objektívet használ, amivel persze nem HD minőségben, de épp eléggé élvezhetően jeleníti meg a szemünkkel látott világ digitalizált változatát. Nem szorítkozunk vele az egy helyben ácsorgásra, lehet sétálgatni, ami több új kaput nyit meg a felhasználóknak.

Részletesen, természetesen 3D-ben térképezi fel a körülöttünk található tárgyakat, így szabadon sétálgathatunk vele anélkül, hogy beleütköznénk valamibe. Ez akkor izgalmas igazán, amikor virtuális térré alakíttatjuk át vele a szobánkat, de még ilyenkor is figyelmeztet, ha a valóságban van előttünk valami akadály, amibe beleütközhetünk.

Kevert valóság

Anélkül, hogy személyesen kipróbáltuk volna, a promóvideón keresztül is baromi izgalmas, ahogy hozzáad a szemüveg a valósághoz szinte bármit, amit el tudunk képzelni – pontosabban azt, ami bele van programozva. Csinálhatunk dzsungelt a szobánkból, nyithatunk portálajtót egy párhuzamos dimenzióba vagy kiruccanhatunk egy űrállomásra szétnézni. Kompatibilis lesz más appokkal is a Bridge felülete, így a meglévő iOS-es VR-alkalmazásokkal is lehet játszadozni a szemüveg segítségével.

A kevert valóság fogalmát a Microsoft vezette be a HoloLens VR-szemüveggel, ezt gondolta tovább az Occipital. Míg az előbbi sík üveglapra vetíti a képeit, a Bridge az iPhone kamerája, annak a látóterét szélesítő objektív és egyéb szenzorai segítségével 3D-leképezést ad a szobáról, amiben körbenézel vele.

Kép: YouTube/Occipital HQ
Kép: YouTube/Occipital HQ

A kevert valóság a lakberendezés, az építészet és sok más iparág számára jelenti a jövőt. Ezekkel a szemüvegekkel el lehet játszani, hogy őserdő lesz a szobánkból, de arra is tökéletesek, hogy lemérjük, hogy mutat majd az új konyhabútor, vagy elfér-e a katalógusban kinézett ágy a hálószobában. Nyugati egyetemeken építészmérnök-hallgatóknak már tananyag a virtuális valóság.

Minden, ami 3D, könnyebb és kézzel foghatóbb ezzel a technológiával: jó eséllyel pár év múlva a mérnökök vagy formatervezők meetingjei úgy zajlanak majd, hogy mindenki ilyen szemüvegben ül egy asztal körül, mivel sokkal hatékonyabban demonstrálható így bármilyen térhatás, mint egy projektorra kivetítve.

Képzeletbeli baráttal is gazdagíthat

Kedves kis robotot is fejlesztett az Occipital az új szemüveghez, akivel együtt játszhatunk és irányíthatjuk. Bridgetnek hívják, mindig mosolyog, és könnyen belophatja magát a geekek szívébe: nyílt API-t adnak hozzá, bárki programozhatja és fejlesztheti. A Verge részletes tesztet közölt a Bridge-ről, melyben azt írja a szerző, hogy amikor néhány perc játszadozás után levette a szemüveget, kicsit bepánikolt, annyira valósnak tűnt a robot.

Kép: YouTube/Occipital HQ
Kép: YouTube/Occipital HQ

A Verge szerint azért ott még nem tart a Bridge, hogy mainstream eszköz legyen belőle. Pontosan belövi, hogy mi van körülöttünk, de valamennyi késéssel, ezért kicsit elszédülsz, mire képbe rakja magát. Kettéosztja az iPhone kijelzőjét, ami így 640×480-as felbontású képet ad, ami csökkenti a felhasználói élményt.

Ennek ellenére nagy lépés a VR világa felé a Bridge, mivel minimalizálja a technikai szükségleteket: nem kellenek komoly gépek, szoftverek és rengeteg csatlakozó ahhoz, hogy a mezei felhasználó elkezdhessen vele kísérletezni. Csak egy telefon, maga a cucc, és már indulhatsz is. És mivel nem mezei felhasználók gerjednek rá az ilyesmire, ráadásul a nyílt forráskódok világában élünk, biztos nincs már messze az, hogy full HD-ben, pillanatok alatt digitalizálódik a szemünk előtt a valóság.

(Forrás: Verge, nyitókép: YouTube/Occipital HQ)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló