Tech

Ez a rendszer nagy segítséget jelenthet a szexuális erőszak leleplezésében

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.12 | 20:06

Az elmúlt években itthon is több olyan eset került napvilágra, amikor az egyetemi gólyatáborban szexuális erőszak áldozata lett egy hallgató. Sokszor előfordul, hogy szexuálisan kihasználják és megalázzák a diákokat: a két éve az ELTE TÓK fonyódligeti táborában megerőszakolt lány esete valószínűleg nem az első volt az egyetemi táborok történetében, és sajnos nem is az utolsó. Amerikában már létrehoztak egy rendszert, ami nagy segítséget jelenthet az áldozatok számára.

Az áldozatok sokszor nem mernek a nyilvánosság elé állni a történtekkel, félnek a következményektől: tartanak az újabb bántalmazástól, és a jogi procedúra is nagyon megterhelő. A bűncselekmények nagy része tehát titokban marad, ezen azonban lehetne segíteni: a technológia már létezik hozzá, csak a rendszert kellene kiépíteni hozzá.

Fontos lenne, hogy a felhasználók személyazonossága titokban maradjon, és elkerülni, hogy a bejelentőt újabb zaklatások érjék.

A történtek online felületen való közlésének az egyik legijesztőbb része az, hogy elveszhet a kontroll a saját narratíva felett.

– véli Whitney Phillips, a Mercer Egyetem professzora.

Amerikában már van rá példa

Amerikában már létezik egy olyan rendszer, amin az áldozatok jelenthetik az őket ért szexuális erőszakot: a Callisto felületén keresztül a hallgató részletes leírást adhat a támadójáról. Ha újabb bejelentés érkezik ugyanarra a személyre, akkor jelzik az egyetemi  hatóságok felé a megszerzett információkat, ezzel felgyorsítva a nyomozást, egyúttal anonimitást biztosítva az áldozatok számára. Ilyen módon akár egy visszatérő erőszaktevőt is megakadályozhat egy újabb támadástól.

Fotó: Pixabay / onebowl
Fotó: Pixabay / onebowl

A Callisto adatai szerint az áldozatok átlagosan 11 hónapot várnak, mire jelentik a hatóságoknak a velük történt erőszakot, de

kevesebb mint 10 százaléka az áldozatoknak az, aki úgy dönt végül, hogy jelenti az ügyét.

A legijesztőbb talán az, hogy bejelentett támadások 90 százalékát visszatérő erőszaktevők követik el: az áldozatok a legtöbbször akkor mernek felszólalni, ha tudják, hogy a támadójuk egy újabb erőszakos cselekményt követett el.

Az Callisto fejlesztői abban bíznak, hogy elterjedésének köszönhetően kiépül egy olyan biztonságos rendszer, amin belül az áldozatok bejelentik az őket ért erőszakot. Nagy segítséget nyújthatna abban, hogy feldolgozzák a történteket, és a tetteseket is gyorsabban lelepleződhetnének. Bízunk benne, hogy az amerikai példát látva itthon is lesz hasonló kezdeményezés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló