Tech

A Minecraft és egy 21 éves főiskolás miatt halt le a fél internet tavaly ősszel

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.14 | 14:57

Most tárgyalják a 2016 októberi kibertámadás ügyét: kiderült, hogy fiatal főiskolások álltak a hackelés mögött, akiknek fogalmuk se volt, hogy mit szabadítottak el, viszont zseniális botnetet írtak.

Talán nem mindenki emlékszik, de tavaly ősszel egy olyan szintű kibertámadás érte az internetet, hogy már külön Wikipedia-szócikke is van a támadásnak: az emlékezetes hackelés 2016. október 21-én, pénteken történt a Dyn internetes vállalkozás ellen. Több nagy látogatottságú weboldal vált elérhetetlenné világszerte, mint például a Twitter, PayPal, eBay, Netflix. Legfőképp az USA és Nyugat-Európa volt érintett az esetben.

Az ügyet most tárgyalják az Egyesült Államokban, és most kiderült, hogy kik is álltak az ügy mögött, nem az Iszlám Állam, nem Észak-Korea, ahogy azt gyanították, hanem Paras Jha, Josiah White és Dalton Norman, három külvárosból származó főiskolás. Az ügyészek azt állították a tárgyaláson, hogy nem szándékosan (valamilyen politikai vagy anarchista céllal) állították le az internet nagy részét, csupán azért mert nagyobb előnyhöz szerettek volna jutni a Minecraftben. 

Fotó: Pixabay

A 21 éves Paras Jha bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt, és elismerte, hogy ő állt a botnet-hálózat mögött, két társa szintén elismerte bűnösségét. A nyomozás során arra jutottak, hogy a Rutgers Egyetem harmadéves diákja felelős annak a programkódnak a megírásáért, amely a több százezer internetre kapcsolt eszköz megfertőzése által masszív kibertámadást indított. A tavaly októberben elkövetett támadás olyan kaliberű volt, hogy sikerült több nagy amerikai szerverszolgáltatónál is gondot okoznia, egy ideig több népszerű weboldal is részben vagy teljesen elérhetetlenné vált.

A Mirai néven emlegetett botnet Kyle York, a Dyn netszolgálató stratégiai vezetőjének akkori nyilatkozata szerint több mint 10 millió eszközt mozgósított. A vádiratban 300 ezer bizonyíthatóan megfertőzött eszköz szerepel. Ezeket a készülékeket használták arra, hogy túlterheléses támadást hajtsanak végre: az előre beállított kiszolgálókhoz egyszerre rengeteg megfertőzött eszköz próbált csatlakozni, így azok teljesen összeomlottak.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.