Tech

Hasít itthon is az ApplePay, de vajon mennyire biztonságos?

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.27 | 17:18

Sokan félnek, hogy könnyű csalók áldozatául esni, ha ApplePay-jel fizetünk. De vajon mi az igazság?

Az utóbbi években látványosan elterjedt a mobilfizetés, ami egyidejűleg hozta el a bűnözők új aranykorát is. Ennek oka abban rejlik, hogy az emberek egyre gyakrabban fizetnek az interneten, ahol a csalók könnyedén elrejtőzhetnek. A bankkártyás visszaélések száma néhány év alatt többszörösére nőtt, és ma már szezonális hatások nélkül is magas. Az online térben történik a legtöbb visszaélés, és míg korábban szinte észrevétlenül történtek a csalások, ma már az ügyfelek – akaratlanul – saját maguk segítik a bűnözőket. Az átveréseknél az ügyfél pénzügyi vesztesége jelentős, és gyakran a bank sem téríti meg a kárt, hiszen az ügyfél személyesen közreműködött a csalásban.

A kétfaktoros ügyfélhitelesítés sokat javított a visszaéléseken, hiszen csak akkor lehet terhelni valakinek a bankkártyáját az interneten, ha közvetlenül hozzájárul egy kód vagy biometrikus azonosítás segítségével. Azonban, ha a csalók az ügyfél közreműködését kérik, még a legbiztonságosabb azonosítási módszerek sem védik meg az embereket. Az adathalászok kamu weboldalakon próbálnak megtéveszteni, és az áldozatok, akik megadják bankkártya adataikat, nem csak hogy nem kapnak semmit cserébe, de még pénzük is veszhet.

A csalók gyakran alacsony összegekkel próbálkoznak, mivel a károsultak ritkán reklamálnak 1-3 ezer forintos tételeknél. Az elveszett bankkártyával is vissza lehet élni, különféle trükkökkel, és bár lassú lehet a folyamat, előbb-utóbb a PIN-kódot is meg kell adni. Azonban az Apple Pay és Google Pay használói egy előnyben részesülnek, mivel elvesztett vagy ellopott telefonnal semmilyen módon nem lehet pénzt elkölteni. Ezek az alkalmazások ugyanis extra védelmi rétegekkel rendelkeznek, és a digitális bankkártyákat ún. tokenekkel azonosítják, amelyek nem tárolnak érzékeny információkat.

A digitális bankkártyás fizetések során ma már teljesen kizárták a készülékekből az érzékeny adatok tárolását, helyette folyamatosan változó tokeneket használnak. Ez biztonságot nyújt a mobiltelefonos és okosórás bankkártyás fizetésekhez, és még akkor is védelmet nyújt, ha gyakran használják a digitális bankkártyákat. A technológiai fejlődés tehát új eszközökkel szolgál a bűnözők elleni harcban, miközben az emberek egyre inkább a mobilfizetés előnyeit élvezik – vagyis úgy néz ki, az ApplePay biztonságosabb, mint a sima kártyás fizetés.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló