Fintech

Tényleg bekerült a bitcoin a világ tíz legértékesebb java közé?

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.09 | 07:18

Szárnyal az árfolyam, örülnek a spekulánsok, de a Financial Times szerint ahhoz, hogy a bitcoin értékeléséről beszéljünk előbb végig kell gondolni, hogy minek is tekintjük a kriptovalutát.

A bitcoin árfolyama rendkívül sokat emelkedett az elmúlt hetekben. Ennek örülhetnek azok, akik korábban spekulációként bitcoint vásároltak. Illetve nagy megfejtéseket közölhetnek – és közölnek is! – azok, akik a pénzük kockáztatása helyett inkább tanácsadással keresnének pénzt. Az egyik, az elmúlt hetekben elterjedt információt, hogy a bitcoin lenne a kilencedik legértékesebb jószág, a Financial Times vizsgálta meg. A pénzügyi lap Alphaville blogjának követői már sejthetik, hogy nem bizonyult igaznak a közszájon forgó bölcsesség.

Addig igaz a mondás, hogy a bitcoin árfolyama soha nem látott csúcsokat dönt meg. Nincs értelme beleírni a cikkbe az aktuális árfolyamot, mert mire ezt olvassák, valószínűleg feljebb megy az ár. (A Coinbase szerint jelenleg 11,16 millió forintba kerül egy bitcoin.) A bitcoin teljes piaci kapitalizációja pedig a legmagasabb árral beszorozva 665 milliárd dollár lenne.

Ezzel szemben a FT azt javasolja, hogy ha valami nem egy cég – és a bitcoin nem az – akkor a piaci kapitalizációját se így számoljuk. Ha pénznek tekintjük, akkor például eleve értelmetlen piaci kapitalizációról beszélni. Az értékét vagy a pénzt kibocsátó állam gazdaságába vetett hit, vagy a bitcoin esetén a kriptovalutába vetett hit befolyásolja.

Egy cég esetében a kapitalizációnak azért van értelme, mert a részvényeknek önmagában van értelme. Ha mindet megvesszük, miénk a cég. Ha az összes bitcoin egy kézbe kerül, akkor a kriptovaluta értelme szűnik meg.

Végül pedig a használatban lévő bitcoinok száma nem közelíti meg azt, amivel számolnak. A forgalomban lévő becslés szerint a kriptopénz korai időszakában kibányászott és azóta merevlemez problémák vagy egyszerű adatvesztés miatt elveszett bitcoin a teljes készlet húsz százalékát teheti ki. Emellett a nagy kriptobefektetők által birtokolt vagyon sem mozog. Az FT szerint az összes bitcoin 95 százalékát a befektetők kevesebb mint három százaléka birtokolja. Amennyiben ezek a kriptopénzek megmozdulnak, az árfolyam is velük mozdul. A héten 150 bitcoin piacra dobása 10 százalékkal nyomta le az árat.

Összességében tehát a bitcoin teljes kapitalizációja, ha ragaszkodunk a szóhoz, egy nehezen meghatározható összeg. De semmiképpen sem a minden kibányászott BTC felszorzása az aktuális árral. Spekulációs eszköznek ettől még rendkívül alkalmas, befektetési célra kevésbé.

Forrás: Fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló