Fintech

A bankfiók a múlté, és mennek utána a bankkártyák is

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.15 | 18:55

Már nem érdemes a bőrfoteles ügyféltereket siratni, el kell őket engedni. És lassan elköszönhetünk a hagyományos folyószámlától és a felnőttséget jelző plasztikkártyától is. Jövőbe nézünk Brett Kinggel.

Kellően hosszú időtávon minden jóslat igazzá válik. Brett King fintech guru 2005-ös meglátása, amely szerint a bankfiókoknak leáldozott, pedig már pár éve elkezdte valóra váltani magát. Ki megy be egy fiókba sorszámot tépni és kulturáltan várakozni, ha az appban ugyanazt a feladatot egy perc alatt elintézheti? Ugye, hogy senki!

Évindító posztjában King felhívta a figyelmet arra, hogy hatvan évet kell visszamenni az időben, hogy olyan kevés bankfiókot találjunk az Egyesült Királyságban, mint ma van. Az USA-ban pedig a nyolcvanas évek szintjét érték el a fiókok. A szakértő szerint a pénzügyi tevékenységek az élményekről fognak szólni, ezeket viszont nem fizikai helyekhez lehet kötni.

A technológia tömeges elterjedéséhez ma már sokkal kevesebb idő kell, mint száz vagy akár ötven évvel korábban. A telefon elterjedéséhez 35 év kellett, az 1926-ban feltalált tévé 26 év alatt lett világszerte fellelhető termék. Az idén tíz éves iPhone viszont két és fél év alatt beszántotta a korábban létező telefonpiacot.

És hogy mit értünk élmény alatt? A szakértő az Amazon önkiszolgáló boltját hozza példának, ahol nincs pénztáros, automatikusan történik meg a fizetés. De ilyen a Netflix vagy a Spotify is, ami havi egyszeri, automatikusan levont díjért adja a világ összes zenéjét vagy rendkívül sok filmet.

Pénzt a banktól? Ugyan már!

A tech világ terjedése azzal is jár, hogy meglepő szereplők válnak pénzügyi szolgáltatóvá. Amerikában az Uber az egyik leggyorsabban fejlődő kisvállalati számlák nyitásával foglalkozó cég, mert a készpénzes világból érkező sofőröket digitális fizetési csatornával kell ellátnia. És nem ez az egyetlen útközben megtermett szolgáltatása a cégnek, autóbérléssel foglalkozó szárnya is van, hogy kocsihoz juthassanak a frissen belépő sofőrök.

self-driving-uber

A másik lényeges trend King szerint a bankkártya lassú kihalása. A mobilos fizetési megoldások elterjedése és a bankkártyaszám nem elég biztonságos volta miatt a plasztikkártyának leáldozott. És nem csak a kártyának, valószínűleg a betéti- és a hitelkártya fogalma is változni fog, és vele a folyószámlahitel, az áruhitel és így tovább. Ezek mellett pedig a hitelek elbírálása is változik a big data módszerek beépítésével.

forrás: pixabay.com
forrás: pixabay.com

Ami pedig még jobban össze fogja zavarni azokat, akik csak a mostani pénzügyi rendszerben tudnak gondolkodni, az autonóm eszközök elterjedése. Korábban már említettük, hogy az önvezető autókat akár pénzt keresni is elküldhetjük majd, amikor nincs rá szükségünk. King pedig további példaként hozza a házak tetejére telepített napelem paneleket is. A házak és a kocsik olyan pénz kereshetnek, amelyek aztán megoszlanak a tulajdonosaik között.

A változások eredője, hogy minden hagyományos úton, papírral, szerződéskötéssel, személyes jelenléttel intézendő feladat kényelmetlensséggé válik. A banki termékek kidolgozásának fókuszába pedig az élményszerűség kerül.

Forrás: FinTechRadar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.