Fintech

Csak egy gombnyomás, és megy a pénz Trump ellenfeleihez

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.10 | 06:45

Az ACLU nevű amerikai civil jogvédő mozgalom profitál abból, ha megnyomjuk a meghackelt Amazonos vásárlógombot. Nem átverés, nem bűn, csak egy remek ötlet.

A mosógép rendben van, de hová ragasztja az ember a sörrendelős gombot? (fotó: Amazon)
A mosógép rendben van, de hová ragasztja az ember a sörrendelős gombot?
(fotó: Amazon)

Az Amazon 2015 márciusában mutatta be a Dash Button nevű szolgáltatását, amely nevéhez hűen egy darab gomb. A gomb egyfajta termékkel van összepárosítva, amiből képes újat rendelni, ha megnyomjuk. A kereskedőház úgy gondolta, hogy a háztartási fogyóeszközök újrarendelésének ez a legcélszerűbb módja.

A gombot oda ragasztja a felhasználó, ahol a termék amúgy is található a lakásban – a mosógépre a mosóporos gombot, a fürdőszobai szekrényre a tusfürdőset -, és ha az ügyfél észleli, hogy még egy mosásra nincs mosópor, egy gombnyomással rendel új anyagot. A felhasználók kezelése, fizetés és a kiszállítás a cég kisujjában van, azzal nem lesz gond.

Az ötlet furcsa volt, de úgy tűnik, hogy működik, mert 2016-ban újabb termékekkel bővült a gombok sora. Már 150 különböző terméket lehet rendelni, és az Amazon szóvivője szerint harminc másodpercenként meg is nyomta valaki a Dash gombját. Ezek tavaly nyári – és az Amazon méretét tekintve nem is túl jó – adatok, de azt mutatják, hogy a cég komolyan gondolja a Dasht.

Nagyon nem haragudhatnak meg, ugye?!

Ezért lesz érdekes megfigyelni, hogyan reagálnak arra, hogy most civil aktivisták meghackelték a rendszert. Nem törték fel, nem loptak el semmit, viszont úgy használják, ahogy azt Jeff Bezos, Amazon-vezér és csapata kitalálta.

(Forrás: Medium / Nathan Pryor)
(Forrás: Medium / Nathan Pryor)

 

Nathan Pryor, a hack elkövetője egy testreszabható Dash gomb megrendelésével látott neki a műveletnek. Az Amazon ugyan nem adott adományozásra használható API-t a Dashhez, azaz nem nyitotta meg teljesen a hardvert a külső fejlesztők előtt, de Pryor írt egy sajátot. A fejlesztő még matricát is tervezett a frissen beszerzett gombjához, amely az új kód elkészülte után nem termékeket rendel meg, hanem az ACLU (American Civil Liberties Union vagyis nagyjából Amerikai Polgári Szabadságok Egyesület) nevű civil jogvédő szervezetnek utal el öt dollárt.

A gombot Pryor arra használja, hogy amikor épp nagyon felidegesíti magát Trump elnök egy-egy tweetjén, akkor küld egy kis pénzt az elnök túlkapásai ellen küzdő civileknek. A kódot természetesen közzétette, így bárki megcsinálhatja otthon a saját adománygombját.

Forrás: Fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló