Fintech

Hogyan lehet bankolni a koronavírus idején? És utána?

  • Szerző:nuus
  • 2020.05.15 | 15:18

A zebrák zöldhívó gombjától a bérletvásárló automatáig minden érintőképernyőssé vált. Hogyan lehet ezeket átalakítani a járvány után?

123rf

Európát és az Egyesült-Államokat eddig elkerülték a vírusok. Nem teljesen, mindenki emlékszik arra, hogy féltünk a madárinfluenzától, vagy hogy a britek költségvetésébe észlelhető lyukat ütött a száj- és körömfájás. De a mostani koronavírus az első, ami igazán arra késztet minket, hogy végiggondoljuk a mindennapjainkat.

Vannak meglátások, amelyekhez elég volt egy-két hét is. A boltokban és benzinkutaknál megjelentek a plexi felületek, amelyek a pénztárost védik. Sőt, a fizetési technológiákkal foglalkozók fejében talán az is felmerült, hogy az egyesült-államokbeli és nyugat-európai automatikus, kezelő nélküli benzinkutakat most nyugodtabban lehet használni.

A készpénz helyét átvette az érintésmentes fizetést lehetővé tévő kártya. Egyszerű végiggondolni, hogy a készpénzt megérintjük, a terminált pedig nem. Különösen azután nem, hogy a kártyatársaságok megemelték a tranzakciós limitet.

Matt Webb, brit startupszakértő eggyel tovább viszi ezt a gondolatot. Az elmúlt egy-másfél évtizedben mindenhol elszaporodtak az érintős interfészek. Legyen szó olyanokról, amelyek fizikai gombokkal rendelkeznek és ezáltal vakbarátnak minősülnek. Ilyen például az ATM. Vagy olyanról, ahol egy kijelző jelenít meg valamilyen gombok által vezérelt interfészt.

Webb első ötlete, hogy ezeket az érintőfelület helyett át lehet úgy programozni, hogy csak egy QR-kódot jelenítsen meg, amit a telefonnal leolvasva eljutunk a használható interfészt mutató appig vagy weboldalig. Ez, például az iPhone esetében, ugyanúgy lehet vakbarát, mint egy Braille-billentyűzetes ATM. Szuboptimális esetben teljesen hozzáférhetetlen az eszköz mindenki számára az idősektől az okostelefonnal nem rendelkezőkön át a látássérültekig. Van mit megfontolni.

A szakértő azt is felveti, hogy az új típusú interakciókhoz új gesztusparancsok is szükségesek lehetnek. Ez tovább bonyolít a dolgon. Ráadásul a gesztusok hosszát befolyásolja, hogy nem feltétlenül a telefonunkon futó appal dolgozunk, hanem a háttérben kommunikáció folyhat.

Webb nem mondja, hogy kidolgozott egy választ. Viszont felfedezett egy olyan területet, ami kész arra, hogy prototípusokat gyártsanak, teszteljenek, körbejárják a felmerülő problémákat. A szükséges eszközök sokaknak a zsebében vannak, de nem mindenkiében. Ez utóbbi tényező önmagában is fontos kérdés, amire ha rossz választ adunk, a bankolatlanok bankolatlan státuszát erősítjük meg.

Forrás: Fintechradar.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló