Fintech

Ezzel elkaphatják az ATM-es bankkártya tolvajokat

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.18 | 14:18

Ha lelopják a bankkártyádról az adatokat, egy klónnal remekül vásárolgathatnak vele. Ez eddig is virágzó iparág volt, nem is árt ellenőrizni a ATM-eknél a kártyabefogadó részt, nincs-e rárakva valami.

Pixabay.com

Az Egyesült Államokban csodás evolúción mentek keresztül a bankkártyaadatok ellopására használt skimmer eszközök. Korábban mindenféle, a bankautomatára vagy fizetőterminálra rápattintott műanyag burklatok alá szerelték ezeket, az adatot pedig csak az eszköz begyűjtésével lehetett leolvasni róluk. Ilyen eszközökkel nagy ritkán magyar ATM-eken is lehetett találkozni.

Az új kártyalopók azonban sokkal fejlettebbek – írja a Techcrunch. Nagyon kicsik, gyakran hozzá vannak kötve a mágnescsíkolvasóhoz és a PIN-billentyűzethez is. És egyre elterjedtebb, hogy Bluetooth kapcsolatra is képesek. Ez nem a lopást segíti elő, hanem az adatok begyűjtését. A rizikós szerelgetés helyett egy közelben parkoló kocsiból mobillal is le lehet tölteni az ellopott kártyaadatokat.

A University of California, San Diego és a University of Illinois Urbana-Champaign kutatói azonban megtalálták a rést ebben az ötletben is. Nem csak az adatlopók gazdái észlelhetik a Bluetooth eszközt, hanem a rendőrök is. Bluetana nevű appjuk olyan azonosítókat keres, amelyek jellemzően skimmer eszközökre utalnak. Így meg lehet előzni azt, hogy az ember egy olyan önkiszolgáló benzinkútnál tankoljon, ahol a kártyás fizetés során a pénze mellett az adatait is begyűjtik.

A csapat a rendőrség által begyűjtött skimmerek azonosítóit keresi. Az app szűri a más Bluetooth eszközök – appból átállítható közlekedési táblák, flottakövető rendszerek – jeleit. Egyelőre csak a benzinkutas csalások kiszűrésére alkalmas a Bluetana, és arra sem mindenki számára. A kutatócsoport a rendőrségnek adta át használatra, akik eddig 64, más vizsgálattal megtalálhatatlan adatlopót hatástalanítottak az alkalmazásnak hála.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.