Fintech

Mobillal is ki lehet venni pénzt ATM-ből

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.25 | 08:17

Vannak már ilyen pénzkiadó automaták.

Illusztráció: 123rf.com

Újabb szöget vert be a bankkártya koporsójába az ausztrál ANZ bank. A pénzintézet több ATM-jénél is elérhetővé tette a mobilos és okosórás pénzfelvételt.

 

Ha megfelelő mobiltelefonnal rendelkezünk – és, tegyük gyorsan hozzá, a bankunk is olyan – akkor a legtöbb helyzetben már tudunk a készülékkel fizetni. Huszasok és ötvenesek automatába dobálása helyett mobillal parkolunk, NFC-vel fizetünk és mobilbankban végzünk utalásokat. Egy kivétel van: mobillal készpénzhez jutni a legtöbb helyen teljesen lehetetlen. Ez az akadály még többnyire nincs áthidalva.

Az ANZ pár ezer automatájánál azonban már van megoldás. Mivel Ausztráliában rendkívül elterjedt az érintésmentes fizetés, ezért az automaták egy részét is felkészítették erre. Ha pedig az ATM-mel nem kell megetetni a kártyát, hogy leolvassa az adatainkat, hanem elég hozzáérinteni, akkor a többi érintős fizetési technológia is elérhetővé válik. Az okosórák, telefonok, karkötők, gyűrűk és testékszerek garmada válhat pénztárcává. Az egyetlen kritérium, hogy beléjük férjen egy NFC-chip vagy rájuk lehessen ragasztani egy rádiótages matricát.

A Mastercard adatai szerint a bolti vásárlások 80 százalékát bonyolítják le Paypass segítségével. A Visa szerint pedig a személyes jelenlétet igénylő tranzakciók 92 százaléka zajlik a PayWave funkció használatával. Ehhez jön még hozzá, hogy az ANZ egymillió olyan felhasználóról tud, akinek a telefonján digitalizált formában ott lapul a kártyája. A pénzintézet tavaly október és idén augusztus között 57 millió mobilos fizetési tranzakciót dolgozott fel, ami 150 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló