Fintech

Itt az új divatszó, a techfin

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.27 | 07:46

Ugye tudod mit is jelent?

Forrás: Monito / Flickr CC-BY

Túl egyszerű volt már ez a fintech, a digitális pénzügyek, nem? Hogy az unalmas, átlátható állapot megszűnjön, megjelent egy új szakkifejezés.

Chris Skinner fintech guru Money 20/20 konferencián tartott előadásában gyakran beszélt a techfin cégekről. Nem nyelvbotlás volt, nem arról van szó, hogy csúnyán öregszik a királykék zakóhoz a Star Wars lázadók szövetségének logójával díszített pólót viselő guru. Egyszerűen csak fontosnak tartotta megkülönböztetni a pénzügyi meghatározottságú és a technológiai meghatározottságú cégeket.

Skinner szerint a kínai Tencent vagy az Alibaba olyan cégek, amelyek a technológia oldaláról közelítenek a piachoz. A guru példának a fizetési rendszereket hozza: míg a Visa másodpercenként kétezer fizetést tud kezelni, az Alibaba olyan rendszert épít, amely egymillió tranzakcióval bír el egy másodperc alatt. Tegyük hozzá, az olyan vásárlói fesztiválok, mint a kínai szinglik napja, amihez képest a Black Friday nyírségi búcsúnak sem tűnik, igénylik is az ilyen rendszereket.

A fintech megközelítés abból indul ki, amivel rendelkezünk, és megpróbálja jobbá tenni. A techfin megközelítés, egy üres lappal indít, és azt kérdezi, mit tudunk építeni a mai technológiával

– állapítja meg a különbséget Skinner a fenti videóban. A két terület elkülönüléséről pedig nem csak ő beszél. Nyár végén a Forbes-ban megjelent cikkében Jim Marous pénzügyi szakértő hasonló gondolatokat írt meg. Szerinte a fintech egy meglevő struktúrát akar kényelmesebbé tenni, csökkenteni a kiadásokat és növelni a bevételeket. A techfin pedig rájön arra, hogyan tud jobb szolgáltatást nyújtani, mint a hagyományos pénzügyi szereplők.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló