Fintech

Hamarosan teljesen másként nézünk majd az autónkra

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.04 | 20:27

Az egy dolog, hogy az autók hamarosan önmagukat vezetik. Az egy másik, hogy nem vesszük meg egy halom pénzért az egyre drágább kocsit, csak béreljük, a lényeg viszont, hogy egy teljesen új üzleti modell is épülhet minderre. Ez lehet, hogy utópisztikus, már-már tökéletes jövő lesz, de az is lehet, hogy modern feudalizmus.

LAS VEGAS, NV - JANUARY 08: A Lexus LS Integrated Safety self-driving car is displayed at the Lexus booth during the 2013 International CES at the Las Vegas Convention Center on January 8, 2013 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs from January 8-11 and is expected to feature 3,100 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Egy korai (2013!) önvezető autó még elég viccesen nézett ki (fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

A péntek este egy tökéletes időpont arra, hogy futurisztikus elképzelésekről olvassunk annak tudatában, hogy a munkaidőnek már vége. A feladatot a Citi Bank és a Financial Times Alphaville nevű rettentően szórakoztató blogja teszi egyszerűvé. Az előbbi kiadott egy jelentése a jövő technológiáiról, az utóbbi pedig kommentálta. (Az Alphaville nem fizetős, ingyenes regisztrációt azonban kér az FT.)

A Citi szerint szép lassan vége annak a kornak, amikor csak úgy veszünk egy autót, egy halom pénzért. Sokkal inkább bérelni fogjuk a kocsikat, sőt még jobb, úgy fogunk előfizetni egy-egy autonóm kocsiflotta használatára, ahogy most a Spotify-ra. Ez még nem annyira érdekes futurizmus, hallottuk már korábban is.

Az viszont izgalmas, hogy a gyártóik és a big data találkozásából érdekes bevételi források teremhetnek. Az önvezető autó magát viszi majd szervízbe, abba, amelyikbe a tulajdonosa vagy a gyártója utasítja. Az internettel folyamatosan beszélő kocsiról az után is sokat fog tudni a gyár, hogy eladta valakinek.

A finanszírozási modellek is megváltoznak a jelentés szerint. Ahogy most a hajdúszoboszlói üdülési jogok felett osztoznak emberek, úgy fognak a jövében a robotautón. A kereskedő szerepei közé pedig bekerül az autó folymatos szervizelése és takarítása is. A tulajdonosi kör pedig elküldheti az autót pénzt keresni abban az időben, amikor egyikük sem használja. A vállalkozói babérra törőknek úgy adhatják el az elképzelést, hogy nem csak egy autót, de egy teljes részvénytársaságot is kapnak.

MOUNTAIN VIEW, CA - SEPTEMBER 25: (L-R) California Gov. Jerry Brown, California State Sen. Alex Padilla and Google co-founder Sergey Brin exit a self-driving car at the Google headquarters on September 25, 2012 in Mountain View, California. California Gov. Jerry Brown signed State Senate Bill 1298 that allows driverless cars to operate on public roads for testing purposes. The bill also calls for the Department of Motor Vehicles to adopt regulations that govern licensing, bonding, testing and operation of the driverless vehicles before January 2015. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Az első önvezető autó, ami engedélyt kapott, hogy közúton közlekedjen Kaliforniában (fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

A biztosítás természetesen változik az autókkal együtt. Az emberi vezető például biztosan kisebb biztosítási prémiumot fog kapni, mint a robot.

Végül pedig úgy látják, hogy az autókhoz később is lehet majd szoftveres kényelmi funkciókat eladni, így a kocsi felszereltségét már nem az fogja kizárólagosan meghatározni, hogy milyen extrákkal vettük meg a kereskedésben.

Az Alphaville szerint a bérlés népszerű modell lesz, még ha az emberek valójában nem is járnak vele jól. Az internet of things (IoT) jelentette változással minden cég úgy akarja átalakítani magát, hogy valamit bérelni lehessen tőle.

A blog szerzője úgy látja, hogy nem nagyon fognak egyetérteni a jövőben a bérlési modellre való átállást kedvelők, iletve az azt zámadók: előbbiek szerint az utópikus, kommunisztikus jövő jön el, utóbbiak szerint viszont modern feudalizmus épül. Pont emiatt közép és hosszútávon a változás nem hoz gazdasági stabilitást.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.