Gamer

Egy generáció hálás ennek a srácnak, aki bedigitalizálja a videójátékok bónuszait

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.24 | 10:43

A szalagok elévülnek, de a bitek tovább őrzik Super Marioék ritkán látható kalandjait.

Ha pont akkor voltál gyerek, amikor a csúcsra járt a VHS-korszak, vagy ha van egy unokabátyád, aki imádta a ’80-as és ’90es évek videójátékait, akkor egy remek hírünk van: a gyártó cégek videókazettán kiadott anyagait viszi be digitális verzióban egy vlogger. Ezek a szalagok elsősorban exkluzív tippeket és kiadás előtt álló verziók előzeteseit tartalmazzák, egyféle analóg Youtube funkciót töltöttek be annak idején.

via GIPHY

Chris Scullion meg szeretné őrizni az örökkévalóságnak ezeket a kordokumentumokat. A gamer, aki újságíró és blogger is egyben, olyan kiadványokra állt rá, melyek főleg kereskedelmi magazinok mellékleteiként kerültek a háztartásokba. Promóciós felvételek, bónusz anyagok, melyek az akkori marketinggépezet működésére is rámutatnak.

Eddig 18 szalagot sikerült átmentenie, és a nyers videók mellé kommentáros verziókat is szeretne elkészíteni. Legelső feltöltése egy Super Mario All-Stars promóciós anyag volt, melyet a brit Nintendo még 1993-ban jelentetett meg. Craig Charles is feltűnik benne, aki a Red Dwarf című sci-fi komédia Lister nevű szereplőjeként volt ismert.

via GIPHY

Nem Chris az első, aki ilyesmivel próbálkozik, viszont a korábban, mások által felpakolt kópiák elég silány minőségűek.

Ezek a szalagok a gyerekkorom szerves részeit képezik. Illetve rajtam kívül még rengeteg emberét, akiket érdekelhetnek még most is ezek a játékok.

Angolként helyzeti előnye van, mert a legtöbb speciális kiadvány itt készült; nemcsak a Super Mario, de a Commodore Amiga videók is könnyebben elérhetőek számára. Viszont ha akár nálad is lapul a padláson valami, amit ilyen módon közkinccsé tennél, akkor ne habozz: küldd el Chrisnek a VHS-t.

Van pár olyan kincs, amire még fáj a fogam: ilyenek a Cybernet című tv-műsorhoz kapcsolódó anyagok, melyeket szeretnék a gamer történelemben őket megillető helyükre illeszteni.

írja a Motherboard.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló