Haditechnika

Itt a Navy SEAL egységek új víz alatti szállítójárműve

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.06.27 | 15:18

Az amerikai haditengerészet 1983-ban rendszeresítette a SEAL kommandóegységek számára, a víz alatti, úszó szállítójármű Mark 8 jelzésű verzióját. Itt az utód!

A Mark 8 olyan mini tengeralattjáró, amely belül nem vízmentes, így 6 – 8 utasa bevetésre menet végig búvárruhát visel és ezalatt vagy saját palackjaik, vagy a jármű központi légtartályának levegőkészletét kell, hogy használják. Szűkös belső tere és az emiatt fellépő bezártság érzés miatt a SEAL kommandósok többsége nem igazán kedvelte.

 

Az új, Mark 11-et, 2011-ben kezdte fejleszteni a Teledyne Brown Engineering, miután sikerült elhalásznia a 383 millió dolláros szerződést a sikeres elődtípust gyártó cégtől. 6,7 méteres hossza és 1,5 méteres átmérőjű, négyzetes keresztmetszetű törzse hasonló elődjéhez, akárcsak 6 – 8 fős befogadóképessége, de tömege a kompozit anyagok használata miatt, alig harmada annak, így mindössze 4,56 tonna. A régebbi típusnál ezüst – cink akkumulátorokat használtak, de a Mark 11 villanymotorjának már lítium- ion akkumulátor biztosítja az energiát.

A sebesség mindössze 6 csomó vagyis kb. 11 km/óra, 28 – 33 km – es hatótávolsággal, azonban nincs is szükség ennél többre, mivel a kis járműveket az erre a célra átalakított támadó, vagy rakétahordozó tengeralattjárók, illetve felszíni hajók szállítják a bevetés helyszínének közelébe, de szükség esetén akár a partról is indíthatók. További nagyfokú előrelépést jelent a Mark 8 – hoz képest, hogy a szűkös, ablak nélküli pilótafülkében ülő vezető és a navigátor munkáját alaposan megkönnyíti a korszerű GPS berendezés és az inerciális navigációs rendszer, valamint az aknák és víz alatti akadályok elkerülését segítő nagyfrekvenciás szonár alkalmazása.

A SEAL egységek felszerelését, fegyvereit és a jól bevált, Limpet típusú, mágneses tapadóaknákat a mindkét oldalra felszerelhető tartókonzolokra függesztett konténerekben szállítják.

Forrás:www.hisutton.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló