Haditechnika

Hat év után indított ismét Angara-A5 nehézrakétát az orosz hadsereg

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.12.14 | 17:48

Hat év után először indítottak ismét Angara-A5-ös nehéz hordozórakétát a pleszecki katonai űrrepülőtérről - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz légi és űrerőknek a hasznos teher teljes tömeg- és méretmakettjével végrehajtott kísérleti indítása sikeres volt. A startot eredetileg november 28-ra tervezték.
Az Angara-A5 első indítása 2014. december 23-án volt.

Az Angara Oroszország új, modulszerűen bővíthető rakétacsaládja, a hozzá tartozó könnyű és nehéz hordozórakéták meghajtása orosz hírügynökségek szerint ökológiailag tiszta üzemanyag-komponensekkel történik. A rakéta 3,5-38 tonna terhet képes alacsony Föld körüli pályára juttatni, fő megrendelője a védelmi tárca.

A katonai tárca korábbi közlése szerint 2019-2021-ben az Angara-A5-tel három, az Angara-1.2-vel pedig három fellövést terveztek. A távol-keleti Vosztocsnij polgári űrközpontban a tervek szerint 2023-ban esedékes az első Angara indítása, és még ugyanabban az évben ki akarják próbálni a pilóta vezette új Orjol űrhajót is.

A rakétákat a moszkvai Hrunyiscsev-központ fejlesztette ki, a gyártást azonban a hozzá tartozó omszki Poljot gyárba helyezték ki. Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz űripari vállalat vezérigazgatója ígérete szerint Omszkban 2022-től évi négy Angara-A5-öst fognak összeszerelni, 2024-től pedig legkevesebb nyolc nehéz és két könnyű hordozórakétát.

Egy-egy rakétának a repüléstesztre való megépítése jelenleg csaknem 5 milliárd rubelbe kerül (a rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér), ami Rogozin szerint csak a kísérleti szakaszban elfogadható ár, mert a cél az, hogy az Angara versenyképes legyen a hordozórakéták piacán, elsősorban az amerikai konkurensekkel szemben. Várakozások szerint a sorozatgyártás jelentősen csökkenti majd az önköltséget.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.