Infotech

A robot telemarketing volt 2017 legrosszabb technikai újítása

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.01 | 17:33

A robocall miatt ötszörösére nőtt a panaszok száma.

A telemarketing amúgy is a pokol egyik bugyrának számít a telefonos világban, de a fejlesztők képesek voltak ezt fokozni robot telefonos hívásokkal. Amik nem túl népszerűek az ügyfelek körében. Már élő embertől is nagyon idegesítő ajánlatokat kapni a tefelonodon, de mindez egy robottal már idegörlő kategória. Ráadásul a mesterséges intelligencia még messze nem tud annyit, hogy ne borítson ki egy eleve vonakodó potenciális vásárlót.

Meg is látszott ennek az eredménye, 2017-ben ugrottak meg az automatizált telemarketinges hívásokkal kapcsolatos panaszok, összeségében pedig ötször annyi panasz jött be tavaly, mint 2009-ben. Az itthon viccesen hangzó nevű ügynökség, az FTC, ami a panaszokat kezeli, 375000 panaszt kapott havonta, összesen 4,5 millió robot hívást, és 2,5 millió panasz érkezett az élő hívásokra.

Ráadásul a robothívások mértéke egyre növekszik, nyilván gyorsabbak, nem fáradnak el, és a számokat, a hívás helyét is könnyebben elrejthetik így a spammerek. A kifogásolt ajánlatok ismerősek lehetnek, adóságkezelés és átvállalás, üdülési jog ajánlata egy menő nyaralóban, vagy vényköteles gyógyszereket (pl. kamagra rendelés) kínáltak ilyen módon. A legtöbb robocall hívás illegális, a telefonszámokat nem legális címlistából szedik, és vagy átverések, vagy eleve illegális dolgokat kínálnak. Kivételek általában a jótékonysági robot hívások, és a politikai kampányok részeként itthon is sűrűn használt robocall üzenetek.

A telefontársaságok robothívás blokkoló eszközöket fejlesztenek, dolgoznak már több helyen  anti-robocalling szabályozásokon, ami még inkább büntethetővé tenné az ilyesmit. Addig viszont a probléma egyre nagyobb lesz, ahogy azt a fenti adatok is mutatják.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Autó
Jöhet az elektromos Bentley
  • szerző:szaboakos
  • 2020. 03. 18.