Infotech

A Microsoft éppen a robotok jogait írja le a társadalomban

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.25 | 19:13

Robot csak ott van, ahol jog is van. És a robotnak most nincs joga.

Kép: Pixabay.com CC0

A vaskos és fontos tanulmányt adott közre a Microsoft, amely a jogászokra és az MI-re vonatkozik, ugyanakkor ezt nem teljesen technológus szemmel teszi.

Érdekes, közel százötven oldalas tanulmányt adott ki a Microsoft (PDF), amelynek két szerzője a cég vezető jogásza és a mesterséges intelligencia kuttásáért felelős alelnök. Az írás a legaltechnek azt az oldalát világítja meg, amely a jogászokra és az MI-re vonatkozik, ugyanakkor ezt nem teljesen technológus szemmel teszi. Legfontosabb megállapításuk, hogy az MI-jog területének meg kell születnie. Nem üt el ez attól, amit Barsi András, a DO-Q-Ment stratégiai igazgatója mondott a Fintechradar interjújában, hogy a jogi és technológiai tudás egy szervezetben a jövő egyik kulcsa.

A jóslatok között vannak olyanok is, amelyekre már mindenki gondolt. Ilyen például, hogy a jövőben az új technológiák segítségével automatizálnak olyan feladatokat, amelyeket ma emberek végeznek. Innen viszont gyorsan, még a bevezető részben továbblép oda az írás, hogy 2038-ra biztosan kialakul a mesterséges intelligenciával foglalkozó jogi szakág. Ugyanúgy, ahogy 1998-ban még nem alig foglalkoztak adatvédelmi joggal, idén, a GDPR évében viszont több konferenciát rendeznek ebből. A terület kialakulásához szükség van arra, hogy egyfajta konszenzus alakuljon ki az MI-fejlesztés és használat kérdésében.

A jelentés fő részében már élesebb dolgok szerepelnek. Kezdve azzal, hogy az MI-rendszerek tervezésekor kritikus fontosságú a tanításra használt adatbázis. Több olyan hangzatos bejelntés volt az elmúlt évben, amelyről kiderült, hogy valójában csak az adatbázisba kódolt elfogultságokat adta tovább a rendszer.

Az MI-rendszerek az emberi döntéshozás kiegészítésére szolgálnak, a szerzők szerint rendkívül fontos, hogy a döntésekért elsősorban emberek legyenek felelősek.

– olvasható többek között a tanulmányban.

A problémák elkerülése végett a tanítási adatbázisok felülvizsgálata, az adatmegosztás rendkívül fontos. Emellett ki kell dolgozni az MI-rendszerek felülvizsgálatának, auditálásának módszereit. Amennyiben ezek a rendszerek embereket értékelnek, úgy a folyamatok, a tanító adatbázis és a rendszer működése is alapos dokumentálásra szorul. Emellett a hibajelzési folyamatokat tökéletesre kell csiszolni.

A szerzők szerint az MI-jog másik nagy területe a versenyjoggal áll majd rokonságban. Eleve aggasztónak gondolják, hogy a begyűjtött adatok kis számú cégnél összpontosulnak.

A Microsoft tanulmány tökéletes olvasmány a hétvégére, a fentieknél jóval több van benne. Ráadásul egy kezdődő vita egyik első hozzászólása.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
Itt a John Wick 3 új trailere
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 18.
Tech
Így működik a kenyérsütőrobot
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 07.
Vállalatok
Mutatjuk az Apple idei terveit
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 10.