Infotech

Az Uber az adataik alapján azonosítja a lehetséges rendőröket és ellenőröket, hogy elkerülje az ellenőrzést

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.06 | 10:09

Azokban az országokban, ahol szembekerültek a hatóságokkal, szellemautókat járat, hogy nehezebb legyen megfogni az igaziakat.

Greyball néven van egy adatbányász programja az alternatív taxitársaságnak, ami a neten megtalálható adatok alapján minden regisztrált Uber autórendelőt lenyomoz. A boingboing.net szerint különösen Boston, Párizs és Las Vegas, és azok az országok az érintettek, ahol  a cég már harcol a hatóságokkal, mint Ausztrália, Kína és Dél-Korea.

A Greyball eredeti célja az lett volna, hogy kiszűrje azokat az utasokat, akikről feltételezhető, hogy megsértik az Uber működési feltételeit, de nem erre használják. Ha feltételezik rólad, hogy ellenőr esetleg rendőr vagy, az app egy csomó nem létező szellemautót fog neked mutatni, és ha véletlenül mégis felvesz egy kocsi, az appon keresztül figyelmeztetik a sofőrt, hogy ne vállalja a fuvart.

A Greyball működését, két névtelen forrásra hivatkozva a New York Times riportere Mike Isaacs fedte fel. Az Uber később megerősítette a program létezését, de azt állítja, hogy elsősorban azért használják, hogy megakadályozzák a dühös taxisokat abban, hogy kövessék és zaklassák az Uber sofőrjeit. Itthon már kivonult az Uber, de ha igaz a hír, akkor nehéz lett volna mondjuk egy NAV ellenőrnek autót fognia Budapesten is.

 

Portland vs. Uber: City code officers try to ticket drivers

Minutes after Uber rideshare launched in Portland without the city’s permission in December 2014, code enforcement officers logged onto the app in an attempt to catch drivers violating taxi regulations. One problem: Demand for the service was so high


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló