Infotech

Így használd a Facebookot, hogy a lehető legkevesebbet tudja rólad

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.27 | 13:22

Egyre többen törlik magukat a Facebookról, viszont ha te fent maradnál az oldalon, most megmutatjuk, hogyan lehet ezt úgy megtenni, hogy ne tudjanak rólad mindent.

(kép: Josh Edelson/AFP)

Korábban itt írtunk arról, hogy 50 millió ember adatai kerültek rossz kezekbe a Facebooktól, ezzel indult el a botránylavina, ami azóta megállíthatatlan. Ha kíváncsi vagy arra, hogy rólad mit gyűjtöttek össze, itt leírjuk, hogy hogyan tudod letölteni a fájlt, amiben minden benne van. Teljesen érthető, ha nem szeretnéd magad törölni az oldalról, elvégre remek funkciói vannak. Ettől függetlenül érthető, ha ezek után a lehető legkevesebb adatot szeretnéd megosztani a Facebookon, és erre szerencsére van néhány módszer.

Töröld a célzott hirdetéseket

Menj erre az oldalra, és a “Your Information” fül alatt láthatod, hogy mit tud arról, hogy hova jártál iskolába, hol dolgozol, vagy hogy van-e párod. Ezeket értelemszerűen érdemes kikapcsolni, ha az a célod, hogy a lehető legkevesebbet tudja rólad a Facebook. Az “Ad Settings” alatt kikapcsolhatod, hogy a Facebook a böngészős előzményeid alapján tegye eléd a reklámokat. Ha ezt kikapcsolod, már nem lesz hozzáférésük mindenhez, amit a böngésződben csinálsz.

Ne használd a hangulatkifejezést, és a check-in-t

Minél kevésbé vagy aktív, annál kevesebb információt adsz. Ha megadod, hogy mikor milyen hangulatban vagy és miért, az olyan cégek, mint a Cambridge Analytica könnyen felépítik a profilodat úgy, hogy észre se vedd, hogy befolyásolják a gondolataid.

Törölj magadról minden infót

A profilodon, a névjegyed alá bekerül minden lájk, amit az évek során nyomtál, például a kedvenc zenekaraid oldalára. Itt tárolódik az is, hogy hány éves vagy, kivel jársz, vagy nem jársz, hol dolgozol, hova jársz suliba.

Kapcsold ki az arcfelismerést

Ezt ezen az oldalon tudod megtenni. Ha ezt megteszed, a Facebook nem keresgéli majd az arcodat más emberek képein.

Tiltsd meg a Facebooknak, hogy a telefonodban és az e-mail fiókodban turkáljon

Érdemes megtiltani a Facebooknak azt, hogy hozzáférjen az e-mailedhez és a telefonkönyvedhez, így a főnököd és a villanyszerelőd nem kerül majd be az ajánlott ismerősök listájába.

Sehova se lépj be Facebookal

Pedig ez a legkönnyebb út mindenhova, viszont a legtöbb adatot is így közvetíted magadról. Nagyon kényelmes, hogy nem kell külön felhasználó Spotify-ra, Soundcloud-ra, vagy egy telefonos játékra, mindenhova be lehet jelentkezni Facebookal. De ez rossz döntés, ugyanis ha így jelentkezel be, mindkét fél számára rengeteg információt adsz magadról.

forrás: Dazed

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló