Infotech

Egyelőre egy gigakamuval indult az 5G bevezetése Amerikában

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.27 | 06:45

A 5G Evolution valójában nem az, aminek mondják, hanem csak egy átnevezett, újrabrandelt 4G, szomorú próbálkozás, hogy az AT&T nevű óriás cég innovatívnak tűnjön.

Az AT&T amerikai telekommunikációs vállalat a napokban bejelentette egy nagy sebességű 5G hálózat (5G Evolution) indítását. A Gizmodo viszont szinte azonnal leleplezte: ez valójában nem az, aminek mondják, hanem csak egy átnevezett, újrabrandelt 4G, szomorú próbálkozás, hogy az óriás cég innovatívnak tűnjön. 

Az új szolgáltatás egyébként egyelőre kizárólag a texasi Austin bizonyos részein és csak Samsung Galaxy S8 készülékeken érhető el. Az AT&T egyrészt internetes sebességduplázást ígér, másrészt azt, hogy az 5G Evolution az év végére 20 nagyvárosban elérhető lesz.

via GIPHY

Furcsa módon az AT&T a kamu 5G szolgáltatás indulását nem sokkal azelőtt jelentette be, hogy kiderült, egyik versenytársuk, a Verizon telekommunikációs cég túllicitálta őket egy kicsi, viszont az 5G fejlesztésben élenjáró cégért folyó versenyben. Kérdés, a két bejelentés összefügg-e. Valószínűleg nem, hiszen az AT&T már januárban hírt adott az 5G Evolution-ről. Akkor viszont mit akar a cég ezzel a gyanús nevű szolgáltatással?

A válasz egyszerűnek tűnik – írja a Gizmodo. Az AT&T egy régi marketing trükköt dobott itt be. A cég nem kínál versenytársai előtt 5G-t, de abban reménykedik, hogy sok emberrel el tudja hitetni ennek az ellenkezőjét. Az 5G egyébként sokkal több, mint egy marketingfogás. Az új technológia teljesen más elven működik, mint a 4G vagy a 4G LTE. Ezért olyan fájdalmasan nehéz a nagy telekommunkációs cégeknek új hálózatokat gründolni.

via GIPHY

Az 5G egyik legforradalmibb újdonsága az, hogy minden egyes eszköznek a használat jellegének megfelelő sávszélességű internetkapcsolatot biztosít. A frekvenciák széles spektrumát felölelve lesz képes működni, és a hálózatnak képesnek kell lennie arra is, hogy egy négyzetkilométeres körzetben egymillió eszköznek átlagosan 100 Mbps sebességet biztosítson. A remények szerint 2020-ra globális szabvánnyá válhat az 5G.

Az 5G Evolution-nek természetesen az LTE-U-hoz sincs semmi köze, azaz ahhoz a hipergyors hálózathoz, ami ugyanazon a spektrumon működik, mint a wifi vagy a bluetooth, és aminek az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság márciusban zöld utat adott. A T-Mobile bejelentette, hogy LTE-U hálózata már ebben az évben működni fog. Nem nagy meglepetés, hogy az AT&T is el akarja indítani saját szuper hálózatát a lehető leghamarabb. Nagy kérdés, hogy miért egy ekkora kamuval kezdték.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.