Infotech

A Sony nekiállhat lejelszavazni az európai ingyenwifiket

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2016.09.15 | 10:06

A cégek kötelezhetik az ingyenwifit szolgáltató vendéglátósokat, üzlettulajdonosokat, hogy jelszóval védjék hálózatukat - ez derül ki az Európai Unió Bíróságának legújabb állásfoglalásából, amit a Sony és egy német boltos ügyében adott ki. A boltos hálózatán letöltöttek egy dalt, ami a Sony tulajdona.

Nem tehető felelőssé a felhasználók által elkövetett szerzői jogi jogsértésekért az a boltvezető, aki ingyenes wifit biztosít vendégei számára, de kötelezhető arra, hogy jelszóval védje hálózatát – így döntött csütörtökön az Európai Unió Bírósága. Az ügy előzménye, hogy egy németországi üzlet vezetője a boltjában ingyenes wifi-hozzáférést biztosított, hogy ezzel csábítson boltjába vásárlókat. 2010-ben azonban a bolti wifin keresztül jogellenesen letöltöttek egy olyan dalt, amelynek szerzői jogait a Sony birtokolja.

Nem tehet róla

Az ügyben eljáró müncheni bíróság fordult az uniós bírósághoz, amely azt mondta ki: információk “egyszerű továbbítása” esetén a hálózathoz való hozzáférést biztosító szolgáltató nem felelős a jogsértésért. Ezért a Sony nem követelhet kártérítést a boltostól amiatt, hogy mások a wifijén keresztül sértették meg szerzői jogait.

gps-on-pda-1242299

Az uniós jog viszont azt nem zárja ki, hogy Sony mint jogtulajdonos azt kérje a német hatóságoktól, hogy kötelezzék az üzlettulajdonost a vásárlók által elkövetett jogsértések megszüntetésére vagy megelőzésére.

A jelszóval a kecske is jóllakik

A bíróság szerint erre tökéletesen alkalmas, ha a boltosnak előírják, hogy védje jelszóval a wifi-hálózatot. Szerintük a jelszavas védelem eltántoríthatja a felhasználókat a szerzői jogok megsértésétől, ha a jelszót csak úgy kaphatják meg, ha megadják néhány személyes adatukat. Ez a bíróság szerint megfelelően védi a Sony szerzői jogait, de nem korlátozza túlzottan a boltos vállalkozási szabadsághoz és a tájékozódási szabadsághoz fűződő jogait.

Ezzel az Európai Bíróság nem döntötte el a konkrét németországi jogvitát, csak állást foglalt az uniós jog alapján. A konkrét ügyben továbbra is a müncheni bíróságnak kell döntenie, de az uniós bíróság határozata hasonló ügyekben mind a 28 uniós tagország igazságszolgáltatására nézve kötelező.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló