Infotech

Itt a karácsonyi zsarolóvírus

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.24 | 12:23

Ismét egy olyan karácsonyi ajándék került elő, amit a fene sem kért. A Kaspersky IT-biztonsági cég laborjában egy újfajta zsarolóvírust írtak le.

laptop

A Faketoken nevű mobilos, banki adatokat gyűjtő trójairól derült ki, hogy adatokat is titkosít. Vegyük ezt végig: a trójai az a kártevő, ami valami másnak hazudja magát, mint a görögök az Odüsszeiában. Játéknak, PDF-olvasónak, videolejátszáshoz szükséges appnak mondja magát, hogy a felhasználó magától telepítse. A banki adatokat gyűjtő programok belépési jelszavakra, netbankos adatokra utaznak. A zsarolóvírus pedig az idei év slágere, titkosítja a megfertőzött gépet, és csak váltságdíj fejében adja ki hozzá a jelszót.

A CryptoLocker nagyon sok kárt okozott idén
A CryptoLocker nagyon sok kárt okozott idén

A huszonhét ország 16 ezer telefonját megfertőző kártevő esetében többnyire Adobe Flash Playernek próbál tűnni. Ha pedig telepítik a banki alkalmazások és jelszavak beszerzése mellett a Gmail jelszót is megpróbálja megtudni.

A legrosszabb az egészben, hogy arra nincs garancia, hogy fizetés után elérhetővé válnak az adatok. Van, hogy a jelszavakat kiküldő rendszer már rég nem működik, de a vírus még fertőz. Ilyenkor a kifizetett váltságdíj semmit sem ér. És amúgy is megtanulhattuk már az amerikai filmekből, hogy terroristákkal nem tárgyalunk.

Túl lehet élni a fertőzést

Ha a számítógépet fertőzi meg egy zsarolóvírus, akkor nincs minden veszve. Az adatok visszanyerése azzal a nagyon fontos lépéssel kezdődik, hogy

nem esünk pánikba.

A legtöbb antivíruscég kínál ingyenes zsarolóvírus-eltávolítót az ismertebb típusokhoz. (Itt van például az Avasté, itt pedig a Kaspersky eszköze.) Mielőtt azonban ezt letöltenénk érdemes végiggondolni, hogy milyen biztonsági másolatunk van, hová juthatott még be a vírus, és mik azok az adatok, amiket mindenképpen vissza kell szerezni


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.