Mobiltech

Még nem tudjuk, micsoda, de nagyon várjuk az 5G mobilt

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.25 | 17:54

Hatalmas ugrás lesz elődéhez képest az 5G: akár tízszer gyorsabb sebességet is produkálhat, mint a mai 4G hálózatok. Már nem is a telefonokat helyezik fókuszba a szolgáltatók: 4K minőségű TV-streamről, önvezető autók biztonságosabbá tételéről, drónok irányításáról és más, eszközök kommunikációját megsegítő funkciókról beszélnek. A nagyközönség leghamarabb 2020-től élvezheti.

A brutális letöltési sebesség csak egy dolog, amitől érdekesek lesznek az 5G-hálózatok. Kép: Ethan Miller/Getty Images
A brutális letöltési sebesség csak egy dolog, amitől érdekesek lesznek az 5G-hálózatok. Kép: Ethan Miller/Getty Images

Ha most ránézel a telefonképernyőd felső sarkára, valószínűleg a „4G LTE” feliratot látod – ennek a helyén jelenik meg pár év múlva az 5G. Leghamarabb 2020-ban, amikor a világ több pontján kereskedelmi céllal is elindítják a szolgáltatást.

A telekommunikációs ipar már évek óta pörög a témán, több cég fejleszti és teszteli a technológiát. Valószínű, hogy a jövő heti, barcelonai Mobil Világkongresszuson sokat hallunk majd róla. De korai még a hype: nem egy gomb megnyomásával indul el a szolgáltatás, rengeteg infrastrukturális fejlesztésre van hozzá szükség, és nem az a lényege, hogy gyorsabban röpködjenek a gigabájtok az okostelefonokon. Másra szánják az 5G-t: olyan információs csatornát hoznak vele létre, ami önvezető autókat, VR-headseteket, drónokat és más, egymással kommunikáló eszközöket köt össze.

AZ 5G alapjai

Bizonyos értelemben az 5G valóban a 4G felgyorsított verziója lesz. Még pontosan nincs definiálva, hogy mit takar a technológia, a használatához szükséges hardverekre sem alakultak még ki az iparági sztenderdek, a szolgáltatók azzal vannak elfoglalva, hogy a saját fejlesztéseiket teszteljék.

Egy biztos: az 5G stabil, sokoldalú és szupergyors lesz. Olyannyira, hogy 10Gb/s letöltési sebességgel is hasíthat. Akár még az otthoni wifit is megéri majd ilyenre cserélni.

Alapjaiban az 5G szélesebb távvezetékkel és nagyobb sebességgel operál [a 4G-hez képest]

– mondja a nagy amerikai mobilszolgáltató, a Verizon szóvivője, Marc Tracey. Az 5G másodpercek alatt tölt majd le filmeket, és akár nagy felbontású élő közvetítéseket is nézhetünk vele VR-szemüveggel. Minimalizálja az eszközök közötti kommunikációhoz szükséges időt, ami akár életmentő is lehet akkor, ha két egymással szemben közlekedő önvezető autó kerül veszélyhelyzetbe. Ma még nehéz elképzelni, de nincs sok hátra addig, hogy hétköznapi legyen az 5G-vel felszerelt önvezető autó.

Hogyan működik?

A tervezés alatt álló 5G technológia magas frekvenciájú, vezeték nélküli hálózaton működik 30 GHz és 300 GHz között, a milliméteres hullám-spektrumban. Ezek a hullámok gyorsan szállítanak sok adatot, de nem olyan nagy hatótávolságban, mint az alacsonyabb frekvenciájú hullámok a 4G-hálózatokban. Könnyebben le is árnyékolódnak: nemigen jutnak át falakon, épületeken vagy más akadályokon.

Az alacsonyabb frekvenciájú hálózatokon elég egymástól távolabb elhelyezni az antennákat, ezek számára a fizikai akadályok sem jelentenek akkora problémát. Az 5G hálózatok kiépítésekor viszont sokkal több, egymáshoz közelebb elhelyezett antennára van szükség ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Egy ilyen világban gyakorlatilag bármerre nézünk, mini-antennákat láthatunk.

Ezért kísérletezik például az Intel és a Qualcomm alacsonyabb frekvencián üzemelő 5G-vel is, hogy megerősítsék a kevésbé stabil milliméter-hullámokat, de még gyerekcipőben járnak vele. Az viszont szinte biztos, hogy új telefon kell azoknak, akik teljesen ki akarják élvezni az 5G-t.

Mennyit kell még várnunk rá?

Amerikában a tervek szerint 2020-ban teszik lehetővé a kereskedelmi használatot a szolgáltatók. Ez nem is tűnik olyan sok időnek, ha belegondolunk, hogy milyen sok infrastrukturális fejlesztésre (és kompatibilis készülékekre) van még szükség a technológia működtetéséhez.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben fogadott el egy akciótervet, amellyel lökést adnának az európai 5G-hálózatok kiépítésének, hogy a 2020-as amerikai start mellett itt is elindulhasson a kereskedelmi szolgáltatás. 2018-ban már végeznének teszteket iparági szereplőkkel, a cél pedig az, hogy 2020 végére minden tagállamban elérhető legyen a technológia. Ennél konkrétabb hírek egyelőre nincsenek, de a törekvés egyértelmű: Európa sem akar lemaradni Amerikától, az a cél, hogy párhuzamosan induljon el a szolgáltatás a két kontinensen.

Lassan érkeznek a hardverek is, az Intel és a Qualcomm is mutattak már be 5G-modemeket. Idén további, az infrastruktúrához szükséges fejlesztésekkel is előrukkolnak majd a Wired szerint. Egyelőre viszont még minden csak tesztüzemmódban megy, és egyetlen technológiát sem fogadtak el szabványként. A kísérleteket kis esetszámmal végezték, amelyek nem hasonlíthatóak össze a kereskedelmi használattal, amikor milliók csatlakoznak majd a hálózatokra.

Számos eszköz egyéni igényeire szabják

Ahogy fentebb is írtuk, az 5G elődéhez képest már nem az okostelefonokat helyezi fókuszba. Olyan eszközökre találták ki, amelyek folyamatos összeköttetésben működnek egymással, ezek egyéni igényeihez alkalmazkodik majd.

Nézzünk két példát: 4K videók streamelésére alkalmas, nagyképernyős tévék esetében az a lényeg, hogy nagy mennyiségű adatot a lehető legrövidebb idő alatt vigyen át, míg egy kontroller és egy drón közötti kapcsolatban az a fontos, hogy a két eszköz a lehető leggyorsabban kommunikálhasson egymással.

Persze a mobilokra sem lesz haszontalan: 5G-vel számos, egymáshoz közel lévő eszközön internetezhetünk majd nagy sebességgel, akár tízszer gyorsabban a 4G-nél. Így gyakorlatilag a múlté lesz az, hogy belassul a net mikor rengetegen használják a hálózatot.

Most az iparágon a sor, hogy pontosan definiálják, hogy mit is jelent pontosan az 5G.

A következő lépés a formális folyamat, amely során megszületik az 5G hivatalos definíciója

– mondja Jan Dawson, a telekommunikációs-technológiai iparági kutatásokkal foglalkozó Jackdaw Kutatóintézet vezető elemzője. A cégek csak ezután dobhatják termékként piacra az 5G-t, és erre még bizony várni kell.

Forrás: Wired


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló