Mobiltech

Az okostelefon a tanulásban is segít – 10 app érettségizőknek

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.10 | 16:06

A Spotify és az Instagram mellé ezeket is érdemes most feltelepíteni, legalábbis erre az egy hónapra.

Az első írásbeli vizsgákkal kezdetét vette az érettségi szezon Magyarországon, a következő egy hónapban a megszokottnál több öltönyös/matrózblúzos fiatalt fogunk látni jegyzetekkel a hóna alatt rohangálni reggel. Remélhetőleg azt sem felejtik el, hogy mindegyikük zsebében ott lapul egy multifunkcionális eszköz, az okostelefon, aminek a tanulásban is jó hasznát veszik, ha feltelepítenek rá pár igazán hasznos alkalmazást. Google a barátod, Wiki a barátnőd, de rajtuk kívül is van pár haverod, ezekből ajánlunk most egy párat. De előbb egy klasszikus kémiából érettségizőknek:

Smarttools-nak a tanulás mellett is rengeteg hasznát vehetjük, egy rakás hasznos kis eszköz van belepakolva egyetlen alkalmazásba: lehet vele távolságot, szöget mérni, mértékegységeket átváltani. Okosvonalzót csak azért nem fejlesztettek ki eddig, mert az sem tudott volna többet ennél a proginál.

A matematikai feladatok leellenőrzésében lehet nagyon nagy segítség a Photomath app, ami a papírra írt egyenleteket is képes beolvasni a telefon kameráján keresztül, és aztán meg is oldja azokat. Természetesen nem csak a már papírra írt egyenletekkel boldogul, hanem a be is lehet gépelni a dolgokat, az ismeretleneket így is ki lehet számolni, és az egyes lépések is látszanak:

Kémiatanulásnál sosem árt, ha a zsebünkben van egy periódusos rendszer, főleg, ha interaktív! A Periodic Table appban ráadásul a vegyjelekre kattintva az adott anyag összes fontos tulajdonságát megtudhatjuk az alkalmazásnak köszönhetően, a felfedezés történetétől elkezdve a fizikai és kémiai jellemzőkig:

Ami a kémiának a periódusos rendszer, az a földrajznak a térkép, a Google Maps pedig alapból mindenkinek ott van a zsebében. Ha még a Google Earth kiegészítő is le van töltve hozzá, akkor máris megspóroltunk egy csomó lapozgatást. A természetföldrajzi dolgok legjobban a „Domborzat” filterrel jönnek ki a legjobban, azt érdemes bekapcsolni.

Biológia tanulásánál az emberi test térképe, az anatómiai atlasz jön jól, természetesen ebből is van online, telefonon böngészhető verzió. Az Anatomy Learning 3D-ben az egész testet átnézhetjük, minden apró részletről van külön térbeli kép, többféle szögből.

Magyar történelemből a Magyar História alkalmazás tud sokat segíteni, a fontosabb eseményekről és személyekről a legfontosabb információkat gyűjtötték benne össze kis kártyákra. Közben meg lehet Bëlgát hallgatni:

Ha a helyesírással kapcsolatban van kérdés, a Google kereső is nagyon hasznos, de aki tutira akar menni, az a Magyar Helyesírás Szabályai Szótárat telepíti. Két napig ingyenes, regisztrálni kell hozzá.

Az a jó az okostelefonban, hogy nem csak egyetlen szótár fér bele, hanem lényegében az összes. A Google Szótár-jával nem nagyon lehet hibázni, és le is lehet tölteni bele a nyelvi csomagokat, így internetkapcsolatot sem igényel. És ez is olvas a kamerán keresztül:

A Wikipediat valószínűleg senkinek sem kell külön bemutatni, ennek is van saját alkalmazása, ha sokat keresünk, érdemes letölteni! Nem nagyon van olyan dolog a világon, amiről legalább valami kis információmorzsát ne találnánk a legnépszerűbb közösségi lexikonban.

Az igazi Jolly Joker viszont a WolframAlpha, amibe szinte bármilyen kérdést beírhatunk a matektól az irodalomig, és többféle ellenőrzött adatbázist használva megkeresi nekünk a választ. Ezt a programot 2009-ben kezdték el fejlesztgetni, azóta természetesen már telefonos alkalmazása is van. Ha mi is érettségire készülnénk, már le is töltöttük volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló