Mobiltech

Ezek az alkalmazások szívják le a telefonod aksiját – TOP 50

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.27 | 18:18

Több tucatnyi népszerű és sokak számára nélkülözhetetlen app szerepel a toplistán – EZEK kérik a legtöbb energiát és memóriát.

Tartogat néhány kellemetlen meglepetést a leginkább energiaigényes okostelefon alkalmazások névsora, mert olyan alapvető címek is szerepelnek rajta, amiktől borítékolható, hogy nem fogsz csak emiatt megválni. Azért jó ha tudsz róluk, mert a készüléked néhány funkciójához feleslegesen kérnek állandó hozzáférést – ha ezeket megvonod tőlük (akár ideiglenesen), kevésbé égetik az akkumulátort.

A pCloud a száz legnépszerűbb applikációt vizsgálta meg aszerint, hogy mennyire terhelik le az akkut, majd megosztotta az 50 csendes gyilkos listáját. Nem túl nagy meglepetésre azok szerepelnek az élbolyban, amelyek a GPS-edet is futtatják, pedig az

csak EGY a titkon pörgetett, egyszerre akár 10-15 háttérfolyamatból!

Az aksi a közösségi médiát és a randiappokat utálja a legjobban, ám a legéhesebb még így is egy edzőprogram. Gusztustalanul sokat esznek még a csevegők, a konferenciaszervezők és a videó lejátszók, míg a legnagyobb helyet foglaló appok külön listát is megérnek – ezek bajnokai utazással kapcsolatos szolgáltatásokat kínálnak.

Először nézzük az akkugyilkosokat – íme, a top 50:

Az élen szereplő Fitbit és Verizon nem kevesebb mint 14 háttérfolyamatot futtat, köztük a kamerával, a GPS-szel, a mikrofonnal és a WiFi-vel – biztos, hogy mind kell? Mocskosul elbánnak az energiával olyan social media és csevegő alkalmazások is, mint a Facebook, az Instagram, a Snapchat, a Youtube, a WhatsApp és Linkedin, amelyek mindegyike kb. 11 háttérfolyamatot igényel (?). Ezek között csak egy,

az Instagram rendelkezik kímélő funkcióval: a sötét mód akár napi 30 százalékot takaríthat meg a töltésből!

De ne hagyjuk ki a szórásból a randiappokat se: a Tinder, a Bumble, vagy épp’ a Grinder 15-15 százalékot emészthet fel, szóval ha épp nem kellenek, zárd be őket, így marad rá esély, hogy a telefonod kitart a nap végéig.

Ahogy azt fent írtuk, a pCloud azt is megnézte, hogy mely közkedvelt appok terpeszkednek a legnagyobb helyen. Figyelembe véve, hogy az átlagos tárhely nagysága 64 gigabájt – és ebből úgy tízet kapásból elfoglal az operációs rendszer -, kissé túlzás egy-egy alkalmazásra akár 300-500 megát szánni. Ezek között ráadásul játékok sincsenek; mind-mind valamilyen szolgáltatáshoz kötődnek.

Itt a 30 „legkövérebb” app:

Mind között a legnagyobb helyet a United Airlines foglalja el, a maga 437,8 megájávál (!), de, lévén nincs magyarországi desztinációjuk, ők nem fontosak – a Ryanair viszont igen! Utóbbi nem éri be 109,2 megánál kevesebbel.

Tanulságos a COVID miatt alapfelszereltséggé vált konferenciaszervezők tárhelyigénye is: ezek között a sulikban népszerű Microsoft Teams viszi a prímet, 232,2 megával, de a Zoom és a Skype sem pici: előbbi 82,1, utóbbi 111,2 megabájtot kér.

Forrás: Leet, képek: pCloud


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.