Mobiltech

Ezekre az alkalmazásokra van szükséged, ha az Instagram császára akarsz lenni

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.09 | 16:44
  • trendindex: 2

Tökéletes camera app nem létezik, de több alkalmazást használva ma már szinte nincs lehetetlen, ha valaki a telefonjával akar menő fotókat és videókat készíteni. Összeszedtük, mik azok a programok, amik hasznosak lehetnek, ha valaki a szelfizésnél kreatívabb dolgokra is akarja használni az okostelefonját.

Kamera és kamera között hatalmas különbségek vannak, de a mai okostelefonok nagy részével már hihetetleneül jó fotó és videó felvételeket lehet készíteni. Erre mondjuk kiváló példa ez a videó:

Ha elfogadjuk, hogy a telefon azért soha nem lesz annyira jó, mint egy nála 20-szor nagyobb és 40-szer többe kerülő kamera, de kiismerjük a korlátait és megtanuljuk használni, az avatatlan szemek, főleg egy mobil képernyőjén nézve, már nem is fogják észrevenni a különbséget. Ha ehhez még összeválogatunk pár jó alkalmazást is, akkor tényleg mi leszünk az Instagram császárai és császárnői. Mutatjuk, hogy mire lehet szükség.

Instagram

Kezdjük is a legfontosabbal, a telefonnal fotózás alfájával és omegájával, aminek 2016-ban sem akadt komoly vetélytársa. Lehet vele képet szerkeszteni, filtereket pakolni, és az egész mögött ott a közösségi oldal. Mindenki ismeri, mindenki imádja, lépjünk is tovább. Az Instagram kisegítő alkalmazásait is érdemes kapásból letölteni, az egyik

a montázs készítő Layout, a másik a rövid videókat loopoló Boomerang, a harmadik pedig a time-lapse videókat készítő Hyperlapse,

utóbbi csak iPhone-ra van. Ez így már egy nagyon jó kis alap, de ennél sokkal többre is képesek leszünk pár extra alkalmazással.

Szerkesztés

Aki nem elégszik meg az Instagram képszerkesztőjének lehetőségeivel, annak érdemes a Snapseeddel próbálkoznia, amit a Google egyik leányvállalata készít, de az alkalmazás nem csak Androidon, hanem iOS-en is elérhető. Képméretezés, vágás, élesítés, kontraszt állítás, fény-árnyék finomítás, telítettség növelése vagy csökkentése, ezzel az appal mindent be lehet állítani, sőt, még ennél is többet. Van saját filterkészlete is (ezek talán kicsit túl harsányak, de van, aki ezt szereti), valamint lehet a képekre keretet és szövegeket is pakolni, utóbbiban egész jó template-ek vannak.(Akinek felirat, keret és hasonlók tekintetében nem elég a Snapseed, annak az Overlay oldja meg minden problémáját.)

A másik megbízható, általános képszerkesztő alkalmazás, amit ajánlani tudunk, az a Pixlr. Ez megközelítőleg ugyanazt tudja, mint a Snapseed, a meglévő filterei mellé pedig még le lehet tölteni egy rakással, de ezek között azért már érdemes szelektálni. Ugyanez igaz a keretekre és szövegekre is, vannak benne nagyon jók, de akad pár tinipozitív, amit bizonyos életkor felett már nem használ az ember.

Szintén széleskörű szerkesztő program a VSCO. Nem tud annyi feladatot, mint a két fenti alkalmazás, de a szerkesztő felülete talán ennek a legegyszerűbben használható és a leglogikusabb, a filterei pedig szépek, de visszafogottak. Kedvenc.

A Photoshopot gyártó Adobe egyszerre több képszerkesztő alkalmazást is fejleszt, de ezek egyelőre nem érik el a fent említett alkalmazások szintjét (ez látszik a felhasználók által adott pontokon is, amivel az appokat értékelik a store-okban), de érdemes újra és újra visszanézni rájuk, mert egyre jobbak lesznek. A legkiforrottabb telefonos Adobe termék jelenleg a Lightroom.

Részfeladatra jó, de arra nagyon az SKRWT app, amivel a lencsetorzulásokat, kompozíciós hibákat tudjuk korrigálni, ha egy kicsit mondjuk ferde lett a kép. Épületfotósoknak, és mindenkinek aki imádja a szimmetriát, kötelező.

Fényképezőgép funkciók

A telefonokban lévő kamera már csak mérete miatt sem tud annyit, mint egy fényképezőgép. Amihez viszont tudásban kevés a hardver, azt még felturbózhatja a szoftver. És ha valamilyen funkció nincs benne alapból a telefon fényképezőgép alkalmazásában, biztosan találunk ahhoz is egy külön programot.

Nagyon hasznos például, ha tudunk sorozatfelvételeket készíteni. A „burst camera” keresőkérdésre több alkalmazást is találunk mindkét nagy app store-ban, ezekkel a programokkal másodpercenként több fotó is elkészíthető. Így gyors mozgás esetén ki tudjuk választani a legjobban sikerült felvételt. De a több fotóból akár egy sorozatmontázst is összerakhatunk, vagy egymásra is rakhatjuk a képeket, ami elég jól néz ki. Mi a Fast Burst Camera app-ot ajánljuk ilyen feladatokra, a montázshoz már fent megemlített Layoutot, a két kép egymáson verzióhoz pedig majd egy kicsit lejjebb adunk tippeket.

A fényképezőgép optikája nem teszi lehetővé a kis mélység-élességű képek készítését, de az elmosódott háttér létrehozására is vannak már appok. Ha valakinek van türelme satírozgatni, és jó a kézügyessége, akkor az AfterFocus alkalmazással próbálkozzon!

A hosszú expozíciós idő sem egy olyan dolog, amit alapból tudna a legtöbb telefon gyári kamera alkalmazása. Ha bemozdulásokkal, fényfestéssel akarunk kísérletezni, androidosoknak a LenX, iPhone-osoknak a LongExpo alkalmazást tudjuk ajánlani.

Speciális effektek

Ha valaki extravagánsabb fotókra vágyik, az a hagyományosabb filterektől elmozdulhat kicsit a speciális effektek világába. Idén elég nagy sláger volt a Prisma, ami festményekké változtatta a fotókat, de több ilyen alkalmazás is létezik már, ami festett/rajzolt hatást kölcsönöz. A Prisma mellett talán a Vinci működik a legjobban.

Elég érdekes hatást lehet elérni a „double expo” alkalmazásokkal, ahol két képet mixel össze a program. Érdemes olyan fotókat kiválasztani, amiken vannak nagyobb egybefüggő homogén területek. Itt a PhotoLab, BlendMix vagy PhotoBlend alkalmazást is ki lehet próbálni.

Divatosak még a különböző tükröző appok, amik geometrikus formákban tükrözik az adott képek egyes részeit. Ezek közül Reflectiont tudjuk ajánlani. És ha már népszerű a geometria, a képeket háromszögekké alakító PolyGon Effect is érdekes lehet.

Az álomszerű, beégésekkel és színátmenetekkel felpimpelt fotókban jelenleg a Mextures a király, ha pedig valakit megcsapott a VHS-korszak szele, akkor a „glitch” keresőkifejezéssel érdemes próbálkoznia az alkalmazások között.

Mozgókép

A Boomerangot már említettük a legelején, a gif-szerű rövid videókhoz ez elengedhetetlen. A felgyorsított hosszú felvételekhez pedig az Instagram másik alkalmazása, a Hyperlapse a megoldás. Akinek nem Android oprendszerű készüléke van, az se csüggedjen, hiszen a Microsoft is megcsinálta ugyanezt az alkalmazást, ugyancsak Hyperlapse névvel. Ezek ugye nem csak felpörgetik a hosszú felvételeket, hanem stabilizálják is őket.

Videóban nagyon jól tudnak kinézni a lassított felvételek is, már ha a telefonunk képest ilyesmire (ez a kamerában keressük). Amihez viszont még külön alkalmazást kell letöltenünk, azok az animált állóképek, cinemagramok, cinemagraphok. Androidon a Fotodanz, iOS-en a Cinemagr.am és a Motion Stills tudja ezt.

Nagyon szeretjük a Camera MX alkalmazást is, pontosabban annak egyik részét, a kaleidoszkóp generátort, ami nem csak fotókból, de videókból is képes kaleidoszkópokat csinálni. A leguncsibb videókat is fel lehet dobni ezzel, csak be kell állítani, hogy hány tükörből álljon össze a kép.

@delkeletnyugat által közzétett videó,

Aki pedig a VHS színeket nem csak állóképeken akarja látni, az máris telepítse a Play Store-ból Camcorder applikációt, vagy az iTunes-ról a VHS Camcordert!

Látható, hogy végtelen időt el lehet tölteni az instás fotók bindzsizésével, de megéri, kaphatsz érte tízmillió rajongót, amivel mellesleg már jó pénzt is lehet keresni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló