Teszt

Teszteltük az új középkategóriás Samsung tabletet

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.06.16 | 11:48

Közel két hétig nyúztam a Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4-et! Kompromisszumokat kell kötni, de egy remek eszköz lett!

A tablet műfaj pár éve erős hanyatlásnak indult, ugyan még sok helyen a mai napig lehet kapni, sőt, szinte mindenhol, de igazából igazán erős, és munkára is alkalmas kevés van. Amiket lehet kapni, azok kevés RAM-al vannak szerelve, így a használatuk körülményes, és nehézkes. A Samsung, illetve az Apple viszont évről évre új készülékeket jelent be, és hozza el az európai piacra is. A hanyatlás oka elég egyszerű, nem váltotta ki a laptopot (bár az iPad Pro új modelljei már közelebb vannak hozzá, mint bármi más a piacon).

Örömmel fogadtam a Samsung új gépét, mely ugyan nem futtat egyedi operációs rendszert, de a tablet kapott egy 1200 x 2000 pixeles panelt, vékony kialakítást, és természetesen az S Pen is az alapcsomag része. Megnézzük mire képes a mostani mezőnyben, hiszen kb. annyiba kerül mint a hetedik generációs iPad.

A Samsung fekvő elrendezéshez igazította a sztereó hangszórókat, viszont kapunk jack bemenetet, USB Type-C töltőt és 15 Wattos gyorstöltést is. Előlapi, és hátlapi kamera is van, viszont valahogy nem igazán esik kézre a használata. Nincsen visszajelző LED sem, illetve valamiért az aktív kijelző is kimaradt belőle. A drágább modell képes befogadni a SIM kártyánkat, és ugyan kihangosítva, esetleg fülhallgatón keresztül alkalmas hívások lebonyolítására is, erre senki sem fogja használni. Sajnos kimaradt az ujjlenyomat olvasó is.  Cserébe remekül néz ki, nálam a kék modell volt, de kicsit csúszik az aluminium borítás. Az összeszerelési minőségre egyáltalán nem lehet panasz. A kijelző betekintési szöge megfelelő, és a toll továbbra is nagy előny. Mágneses, szóval egy mozdulattal rárakható a készülék oldalára, és stabilan ott is marad.

Exynos 9611 illetve Mali-G72MP2 GPU szolgálja ki a rendszert, ám ez nem jelent hibátlan játékélményt. A modernebb nagyobb grafikai képesésekre optimalizált játékok megröccennek rajta. Azonban ez nem a vas hibája, hanem a rendszer optimalizálatlan, illetve komolyabb multitaskinghoz android alatt karcsú a 4GB RAM. Kamerák tekintetében elől, illetve hátul is kapunk kamerát. De elől egy 5 megapixeles fixfókuszos darab az, amely elvileg képes a 2D-s arcfelismerésre, de erre nem bíznám rá az adataimat. Viszont online telefonására, meetingelésre tökéletesen elég. Hátul természetesen autófókuszos 8 megapixeles kamera található, viszont a LED valamiért lemarad. Nem baj, tablettel fényképezni úgyis csak akkor fogunk, amikor nincs kéznél a telefonunk. Azonban van HDR, és különböző kézi beállítási lehetőségek is adottak.

A 7040 mAh-s aksit kapott, amivel a Tab S6 Lite roppant kitartó, a hivatalos gyári adat a  Samsung szerint 12 óra netezést vagy 13 óra videózást ígér. Ezzel szemben ennél több is összejöhet ha olvasásra, böngészésre, vagy esetleg rajzolásra használjuk.

És akkor álljunk itt meg egy kicsit, beszélgessünk a legnagyobb előnyéről, ami miatt én is elgondolkoztam rajta. Ott az S Pen, amivel baromi jól lehet rajzolni, jegyzetelni, és minden funkció adott, hogy kiváltsa a papírt és a ceruzát. A pen gombját a képernyő felett megnyomva azonnal gyorsfirkába kezdhetünk, képernyőképet csinálhatunk, vagy egyéb extra funkciókat csalogathatunk elő. Különböző rajzolós alkalmazások remekül futnak rajta, pakolhatunk rétegeket, és szinte mindent megkapunk, amit az alkalmazások tudnak, én jobban szeretek érintő képernyőn rajzolni, dolgozni mint esetekben nehezen egérrel vagy egyéb megoldással. Ez egy elvitathatatlan előnye a Samsung új modelljének.

Az Apple háza táján a toll az még több tízezerrel dobja meg a készülék árát. És amennyiben minimális játékkal, de sok rajzolással, jegyzeteléssel keresünk olyan tabletek, mely egy egész napon át ki tud minket szolgálni. A Tab S6 Lite az amit a neve is sugall, egy remekül összerakott, szép készülék, ahol korrekt a vas, bár néha kompromisszumokat is kell kötni, az AKG sztereó hangszóró remek, illetve az S Pen funkciók értelmes alternatívává teszik az olcsóbb Apple tabletekkel szemben, melyeknél az OS remekül optimalizált, és határozottan több munkára és alkotásra szánt alkalmazást találunk, azonban a tollal már 200 ezer körül vagyunk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló