Tudomány

Január végén olyan holdfogyatkozást láthatsz, milyet 150 éve nem

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.02 | 19:07

Szuperhold és holdfogyatkozás is várható a hónap utolsó napján.

2018 januárjában két telihold is van, az elsőn már túl is vagyunk, a másik pedig a hónap végén érkezik, és ez lesz az érdekesebb, ugyanis a Hold közelebb lesz a Földhöz, úgyhogy szuperhold lesz megfigyelhető. A csillagászok szerint mondjuk ez eleve egy félrevezető kifejezés, mert oké, hogy a Hold kicsit közelebbi pályán mozog, és ezért nagyobbnak látszik, de ezen kívül nincs sok különbség a szuperhold és egy normál telihold között.

Attól viszont már talán ők is elégedetten csettintenek, hogy a hónap végén látható szuperhold holdfogyatkozás idejével esik egybe: a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül, és csak a Földről visszaverődő fény világítja meg. A narancsos fényben pompázó Holdat, amit emiatt várholdnak is neveznek, most még nagyobb méretben csodálhatjuk majd, szóval jön a szuper vérhold! Ilyen pedig már 150 éve nem volt.

?I know, I know.. this photo is out of focus. But still, at least to me, it’s quite a special one; not only can you clearly see that it was taken during a lunar eclipse, there’s also an airliner flying right in front of the moon. Has it ever happened to you, that you missed a very special moment because you didn’t react quick enough? ? . . . . . . #lunareclipse #mondfinsternis #mond #themoon #moonlight #astro #astronomy #astrophoto #astrophotography #vollmond #moon #plane #airplane #moontransit #lunar #flyby #canon5d #telephoto #telelens #1000mm #instaplanes #planepics #flyby #contrails #blurry #airplane_lovers #flugzeug #redmoon #moonrise

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀photographer ▪ ???? (@es_aviationphotography) által megosztott bejegyzés,


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló