Tudomány

Lehet, hogy nem is azért haltak ki a dinók, mint eddig hittük

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.03 | 18:01

Mi van, ha a tojások kikelési ideje is hatással volt arra, hogy az őslények zöme otthagyta a fogát? Egy új elmélet szerint túl sokáig tartott a költés, ami elég nagy kockázatot jelentett.

LEIDEN, NETHERLANDS - OCTOBER 17: A general view of the skull, jaw, tail, rib cage and teeth of Trix the female T-Rex exhibition at the Naturalis or Natural History Museum of Leiden on October 17, 2016 in Leiden, Netherlands. The skeleton of Tyrannosaurus rex was excavated in 2013 in Montana, USA, by Naturalis Biodiversity Center. The fossil is part of the Naturalis collection and is more than 80% of the bone volume present. All essential and high­volume bones are in place. This places Trix in the top 3 ranking of the most complete Tyrannosaurus rex skeletons in the world. In addition, all the bones are extremely well preserved. The quality of this fossil is unmatched by any other large T-Rex find in the world. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Arról már hallottunk, hogy 66 millió évvel ezelőtt egy aszteroida csapódhatott be a Yucatán-félszigeten, a mai Mexikó területén; ugyanekkor, a mai Indiában működésbe lépett egy vulkán, melynek tevékenysége több tízezer évig is eltarthatott. Már ez a két esemény is bőven elég lehetett ahhoz, hogy a dinoszauruszok, és velük együtt a többi élőlény háromnegyede is eltűnjön a föld színéről.

Ehhez még hozzájön egy friss feltételezés is, ami minden idők legnagyobb lényeinek költési idejével kapcsolatos. Az új kutatási eredmények arra alapoznak, miszerint a dínótojások kikelési ideje túlságosan hosszúra nyúlhatott. Ráadásul a becsapódás utáni időszakban, a kifejlett állatoknak megcsappant forrásaikat kellett kiegészíteniük, akkor már olyan versenytársak között kellett helyt állniuk, mint az életrevalóbb kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök – számol be a Business Insider.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 27: Fossilised dinosaur eggs are displayed at Sotheby's on February 27, 2014 in London, England. Sotheby's '1000 Ways of Seeing' highlights the private collection of Stanley J Seeger who devoted much of his life to collecting a vast array of special objects. More than 1000 works will be auctioned from the collection on March 5th and 6th 2014 in London. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Megkövesedett dinoszaurusz tojások – fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images

A hüllők és madarak pár, relatíve nagyobb tojást tojtak már akkor is, ami némileg akadályozza versenyképességüket, mert nagyobb kockázatnak teszik ki így az utódokat. Viszont, például a madártojások feleannyi idő alatt kelnek ki, mint a hüllőké (mert biztonságos melegben tartják őket), ez segíti a fajok fennmaradását. Ezért gondolják úgy a tudósok, hogy nem véletlen, hogy a dínók egyes leszármazottjai máig is köztünk vannak, a madarak formájában.

Egy 2017 január elején publikált, új amerikai tanulmány kimutatja, hogy a dínók tojásai később keltek ki, mint a madaraké. Ez utóbbiak 40-82 napig nem törnek fel, míg a dínók utódainak kikelése adott esetben még a mai hüllőkénél is tovább tartott: legalább 83 napot vett igénybe, de akár 171 napig is zárt maradhatott a tojás.

Az utód kikelési ideje kulcsfontosságú egy faj további sorsa szempontjából. A párosodás ideje, a vándorlási szokások és további sajátosság is ezen múlhat. A dínóknak hatalmas tojásaik voltak, és a többi élőlényhez viszonyítva, rengeteg energiát fordítottak az utódlásra.

402200 05: A scale model of baby sauropod in its egg is displayed during the "Tiniest Giants: Discovering Dinosaur Eggs" exhibit March 12, 2002 at Chicagos Field Museum. The exhibit comes from the 1997 discovery in southern Argentina of the largest nesting site of dinosaur eggs ever found. More than a mile square, the site held tens of thousands of eggs, some containing fossilized embryos so well preserved the scientists could see patterns of reptilian scales in their skin. "Tiniest Giants: Discovering Dinosaur Eggs" was developed by the Natural History Museum of Los Angeles County and the Carmen Funes Museum of Argentina. The exhibit is open at the Field Museum through September 2, 2002. (Photo by Tim Boyle/Getty Images)
Egy dinoszaurusz tojás rekonstrukciója – fotó: Tim Boyle/Getty Images

Erre úgy jutottak, hogy a tojásban lévő embriók fogai alapján vontak le következtetéseket két faj, egy kacsacsőrű (Hypacrosaurus stebingeri) és egy Triceratops-rokon (Protoceratops andrewsi) esetében. Egy mérhető növekedési ütemet vettek észre, mely alapján ki lehet számolni az embrionális fogfejlődést, mind a krokodil, mind az ember kicsinyeinek esetében is. Ez alapján értékelték a két faj ide vonatkozó leleteit.

A Protoceratops tojásnak a madárénál kétszer több időre volt szüksége, ám a hüllőkéhez képest picit hamarabb kelt ki. A kacsacsőrű tojásának még a hüllőkénél is tovább kellett zártan fejlődnie.

Ez alapján sok mindent át kell gondolni, amit az őslényekről eddig sejtettünk: például hogy mekkora utakat tehettek meg ezek az állatok, vándorlásaik során. Ha ennyire hosszú a kikelési idő, akkor szinte kizárt, hogy messzire elkószálhattak, legalábbis ennek a két fajnak az esetében. De feltételezhető, hogy a többi, foggal rendelkező őslénynél is hasonlóan alakulhatott az utódlás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló