Tudomány

WTF! Rágógumikból szerzett DNS-ből készített mellszobrokat, most DNS-parfümöt dobott piacra az amerikai művész

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.06 | 13:03

Két éve Heather Dewey-Hagborg különleges DNS-alapú kiállításával kavarta fel a kedélyeket. Cigarettacsikkeket, rágógumikat, és hajszálakat gyűjtött össze kiindulásként.

Hagborg New York utcáin gyűjtött DNS-mintákat, majd mellszobrokat készített belőlük – olyan emberekről, akikkel soha nem is találkozott. A 3D-s nyomtatással készült műanyag alkotásokat egy általa tervezett szoftverrel készítette el, ami az összegyűjtött DNS-minták adatait vette alapul.

Anélkül, hogy tudnánk róla, rengeteg biológiai információt osztunk meg magunkról

 erre hívta fel a figyelmet Stranger Visions című kiállításán.

Láthatatlanság szérum

Hagborg szerint a névtelenség mindenki számára lehetőség kellene, hogy legyen, ezért megalkotta saját parfümszerű permetét, az Invisible-t.

(Forrás: deweyhagborg.com/)

Két üvegcsét kell magunkkal hordoznunk a láthatatlanság érdekében: az egyik eltörli a DNS 99,5 százalékát, amit különböző felületeken hagyunk, a másik a fennmaradó fél százalékot egy 50 különböző DNS-ből álló keverékkel fedi el. A láthatatlanságnak viszont ára van, mégpedig elég borsos: 230 dollárt, körülbelül 67 ezer forintot kérnek el a két fioláért.

Így néz ki a láthatlatlanság-szérum  (Forrás: biogenfutur.es)

Hát igen, ez hasznos lehet azoknak, akik valahol máshol töltötték az éjszakát… de egyelőre elég nagy kihívásnak tűnik, hogy állandóan permetezzük a körülöttünk lévő tárgyakat, és kiküszöböljük, hogy valamilyen biológiai nyomot hagyjunk magunk után.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló