Tudomány

WTF! Rágógumikból szerzett DNS-ből készített mellszobrokat, most DNS-parfümöt dobott piacra az amerikai művész

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.06 | 13:03

Két éve Heather Dewey-Hagborg különleges DNS-alapú kiállításával kavarta fel a kedélyeket. Cigarettacsikkeket, rágógumikat, és hajszálakat gyűjtött össze kiindulásként.

Hagborg New York utcáin gyűjtött DNS-mintákat, majd mellszobrokat készített belőlük – olyan emberekről, akikkel soha nem is találkozott. A 3D-s nyomtatással készült műanyag alkotásokat egy általa tervezett szoftverrel készítette el, ami az összegyűjtött DNS-minták adatait vette alapul.

Anélkül, hogy tudnánk róla, rengeteg biológiai információt osztunk meg magunkról

 erre hívta fel a figyelmet Stranger Visions című kiállításán.

Láthatatlanság szérum

Hagborg szerint a névtelenség mindenki számára lehetőség kellene, hogy legyen, ezért megalkotta saját parfümszerű permetét, az Invisible-t.

(Forrás: deweyhagborg.com/)

Két üvegcsét kell magunkkal hordoznunk a láthatatlanság érdekében: az egyik eltörli a DNS 99,5 százalékát, amit különböző felületeken hagyunk, a másik a fennmaradó fél százalékot egy 50 különböző DNS-ből álló keverékkel fedi el. A láthatatlanságnak viszont ára van, mégpedig elég borsos: 230 dollárt, körülbelül 67 ezer forintot kérnek el a két fioláért.

Így néz ki a láthatlatlanság-szérum  (Forrás: biogenfutur.es)

Hát igen, ez hasznos lehet azoknak, akik valahol máshol töltötték az éjszakát… de egyelőre elég nagy kihívásnak tűnik, hogy állandóan permetezzük a körülöttünk lévő tárgyakat, és kiküszöböljük, hogy valamilyen biológiai nyomot hagyjunk magunk után.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Mennyit sportoljon egy nő? Kutatás
  • szerző:nuus
  • 2024. 07. 03.