Tudomány

Készíts te is műanyag-újrahasznosító gépet házilag!

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.07 | 09:31
  • trendindex: 7

Dave Hakkenst annyira foglalkozatta a környezetszennyezés problémája, hogy létrehozott egy gépet, amivel bárki újrahasznosíthatja az otthonában felhalmozódott fölösleges műanyagot. De ez még nem minden: a gép összeállításához szükséges infókat ingyen, és bérmentve tette közzé honlapján.

Nektek is volt már lelkiismeretfurdalásotok a sok kidobott műanyag palackot látva? Dave Hakkens rájött, hogy egy csomó mindent lehetne az eldobott palackokból gyártani: alapanyag van bőven, ráadásul ingyen. A  probléma csak az volt, hogy a megfelelő technológia nem volt kéznél, ezért összebarkácsolt egy saját újrahasznosító üzemet.

hakkens2

A gép négy részből áll: az egyik megtisztítja, apróra darabolja, ezután a másik három rész pedig hő, és nyomás segítségével szálakra hasítja a műanyag hulladékot. A 3D nyomtató segítségével pedig bármilyen méretű és formájú öntőformát gyárthatunk.

hakkens3

A gépet bárki megcsinálhatja otthon: Hakkens jó pár videót készített az összeállításához, és egy fillért sem kér érte. Persze adományokat szívesen elfogadnak, de saját elmondása szerint ő jobban örülne annak, ha egyre többen kezdenék el újrahasznosítani a felgyülemlett műanyagot. Hakkens szerint mindenki meg tudja csinálni ezt a mini-gyárat., és körülbelül 40-60 ezer forintból ki lehet hozni.

hakkens4

Ilyet se látni minden nap, hogy egy szuper ötletet ingyen feldob valaki a netre… Hogy miért? Hakkens azt ajánlja, hogy keressünk rá az interneten a műanyag hulladékra, és mindent megértünk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.