Tudomány

1700 éves hangszert találtak, ma is szépen szól

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.12 | 12:13

A hunok idejéből származó, szibériai tárgy még mindig jól muzsikál.

Az Altaj-hegységben nemrég felszínre került 1700 éves szájharmonika még most is szól, az orosz archeológusok legnagyobb örömére. Ráadásul négy másik hangszert is találtak az Altaj Köztársaság hegyei közt, a Chultukov Log 9 és a Cheremshanka nevű, két ásatási területén.

Magam is meg tudtam szólaltatni a cheremshankai hangszert.

meséli Andrej Borodovszkij, az Orosz Tudományos Akadémia Régészeti és Etnográfiai Intézetének professzora. A szibériai szakember egyébként több, mint két évtizede kutatja ezeket a hangkeltő eszközöket, és úgy véli, hogy a most megtalált szájharmonika állapota egészen kiváló.

#altay #altayrepublic #altai #altaycamp

A post shared by nikita podanev (@altay.camp) on

A legtöbb ilyen, kézzel készített tárgy általában ló vagy tehén bordájából származik, nagyjából 1700 évvel ezelőttről, amikor a hunok és leszármazottaik tartották ellenőrzésük alatt Közép-Ázsia nagy részét. A területen élő nomád törzsek a mai Mongólia, Kazahsztán és Kína észak-keleti földjein, illetve Oroszország déli részén vándoroltak.

Ez a típusú hangszer eltér a régióban fellelhető, közép-ázsiai fajtáktól, ugyanis a mongol és tuvai kézművesek más alapanyagot használtak: inkább szarvasagancsból dolgoztak. Negyven éve került is elő egy ilyen harmonika-féleség, Szibéria déli vidékéről.

Igaz, évezredes eszközökről van szó, melyek mégis egész modernnek tűnnek, a világon a legöregebbnek vélt hangszerekhez viszonyítva, teszi hozzá a National Geographic. A Németország déli részén, egy barlangból előkerült madárcsontból és mamut agyarból faragott furulyák akár 43 ezer évesek islehetnek. Borodovszkij szerint a mostani lelet egy reneszánsz fúvós hangszer, a fuvolára emlékeztető flazolet hangját idézi.

Flażolet tak na topie hahaha #Gozda #muzyk #flażolet

A post shared by Marta Mizgalska (@akslagzim) on

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nationalgeographic.com
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...