Tudomány

Megvan a világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.18 | 15:23

A világ legnagyobb víz alatti barlangja 347 kilométer hosszan terül el a Yucatán-félsziget alatt. Hónapokig tartó kutatás során állapították meg, hogy a korábban felfedezett két szomszédos barlangrendszer valójában egy és ugyanaz.

A 263 kilométeres Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos két egybenyíló, monumentális barlangrendszer a mexikói Tulum nevű tengerparti nyaralóövezet mellett találkozik, mindezt a Gran Acuifero Maya (GAM) projekt szakértői igazolták. A vízalatti, labirintusszerű járatokat búvárrégészek fogják a továbbiakban felfedezni, szerintük ugyanis a spanyol hódítás előtti maja kultúráról is többet megtudhatunk majd a kutatás során.

Divers discover world’s longest flooded cave

A group of divers has connected two underwater caverns in eastern Mexico to reveal what is believed to be the world’s largest flooded cave, a discovery that could shed light on the ancient Maya civilisation. The Yucatán peninsula is studded with monumental relics of the Maya people, whose cities drew on an extensive network of sinkholes known as cenotes.

Fotó: YouTube


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló