Tudomány

A menő gyerekeknek az okos Einstein-baba segít a leckében

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.24 | 13:14

Mi más is lehetne ez a mini android, ilyen névvel és külsővel?

Hanson / Youtube
Hanson / Youtube

A hong kongi Hanson Robotics dobja piacra a napokban ezt az agyas és dizájnos oktató-játékfigurát, elsősorban a tiniket célozva a termékkel. A korsó méretű, Einstein professzort formázó baba figyelemre méltó mesterséges intelligenciával (AI) rendelkezik, és képes a lehetőleg 13 évesnél idősebb gyerekek által feltett tudományos kérdésekre adekvát válaszokat adni. Napi szinten frissül a tudástára, ráadásul interaktív tartalommal, melyet a Stein-o-Matic alkalmazás tesz lehetővé számára.

Arca képes érzelmeket kifejezni, keze és karja tud mutatni, de azért még lakást porszívózni nem fog, vagy éppen tárgyakat emelgetni. A wifi-kapcsolattal rendelkező, iOS és Android alapú telefonokkal, illetve tabletekkel kompatibilis játék újratölthető nikkeles elemekkel működik. A legelső megrendelők máris előjegyezhetik saját kis Einstein Professzorjukat, potom 249 dollárért (75 ezer forint), aki várhatóan áprilisban érkezik meg a háztartásba. A Hanson Robotics saját tartalmat és hangképző berendezést tett a játékfigurába, mely képes más AI-rendszerekkel – mint például az IBM Watson vagy a Microsoft Xiaobing – is kommunikálni.

A cég régóta dolgozik együttérző robotokon, mely projekt része a bőrszerű anyag, a frubber kifejlesztése is. A jelentősebb arcmozgásokat és érzelmeket az e réteg alatt megbúvó kis motorokkal képesek kinyilvánítani. Andy Rifkin, a robot tervezője dolgozott már korábban a Time Warner, a Mattel és a Disney vállalatoknál is. Neki köszönhetőek az olyan ’90-es és nullás évekbeli játékok is, mint a Rock Band videójáték, a Barbie digitális kamera és fotódizájn szoftver, az USB-kapcsolatos mikroszkóp és az IntelPlay QX3 digital.

Rifkin szerint

Egy kifejező arc hatására nyitottabbakká válunk új információk befogadására, illetve kérdezni és gondolkodni is.

A technológiai ágazat vezetője példának hozta fel a TechCrunch számára azt a Yale-tanulmányt is, mely szerint jobban tanulunk, ha egy fizikailag jelen lévő robot ad személyes támogatást, mint ha az oktató hangja vagy a képernyőn megjelenő arca van csak segítségünkre.

Ha ez az Einstein-figura bejön, akkor az óriási lépést fog jelenteni, nem csak az oktatás terén, de az interaktív babák ’80-as években elindult fejlődésének történetében is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.