Tudomány

Ha 6 millió évvel ezelőtt élünk, még egy vidrától is rettegtünk volna

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.26 | 07:30

Szerencsére az már nagyon régen volt, és még mi nem is éltünk. Csak az elődeink, akik akkortájt kezdtek felbukkanni. Azóta mi megnőttünk és megerősödtünk, a vidrák pedig összementek.

A vidra, az általunk ismert, egy kis, szőrös, cuki állat. Nem túl nagy és félénk is. Így néz ki egy átlagos példány:

EDINBURGH, SCOTLAND - OCTOBER 03: One of Edinburgh Zoo's short clawed otter pups ventures out in their enclosure on October 3, 2012 in Edinburgh,Scotland. The five otters are from the smallest otter species in the world and the pups born to mum Elena and Dad Ray are around 10 weeks old now, and are their third litter since arriving at the zoo. A native to Southeast Asia, this particular otter will weigh just 3.5kg when fully grown. These water loving animals are known for their extremely agile, hand-like front paws that are complete with short claws giving these otters their name. Using these dexterous paws they can easily tackle a variety of prey, including crabs, snails, molluscs, small fish and insects. Like other otter species they use their strong rudder-like tail to navigate and propel them through the water. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Az Edinburgh-i állatkert egyik vidrája. Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images.

A legújabb kutatások szerint a vidrák már bő 6 millió évvel ezelőtt is éltek a Földön, valahol Dél-Kína területén, legalábbis onnan kerültek elő koponya- és csontmaradványok. Ezek alapján viszont egész megdöbbentő dolgok derültek ki erről a cuki kis állatról. Pontoabban az őséről.

Míg az európai vidra testhossza 46-82 cm között mozog, addig az őskorié simán megvolt 2 méter is.

De súlyban is mutatkozott némi különbség: egy mai példány maximum 12 kg, míg az ősvidra az 50-et is lazán elérte. De a dél-amerikai óriásvidra is elég kispálya volt a nagy elődhöz képest a maga a maximális 120-150 cm-es hosszával és 20-30 kg-jával. Szóval, a lenti képen látható idill csak az őskorban volt elképzelhető.

Forrás: Cleveland Museum of National History
Forrás: Cleveland Museum of National History

A koponyaméretek közti különbségek is eléggé árulkodóak.

Forrás: Cleveland Museum of National History
Forrás: Cleveland Museum of National History


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló