Tudomány

Erre sodródik megállíthatatlanul a világ legnagyobb jéghegye – fotó

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.02.06 | 16:18

Hamarosan eléri a nyílt óceánt a jégóriás. És mindeközben két újabb jégóriás van születőben.

Hamarosan eléri a nyílt óceánt a világ legnagyobb jéghegye, amely még 2017-ben szakadt le az antarktiszi Larsen-C selfjégről – írja a BBC.


Az A68 nevű jégóriás csaknem hatezer négyzetkilométeres volt, amikor levált a selfjégről, és az elmúlt két és fél évben szinte alig veszített tömegéből. A walesi Swansea-i Egyetem munkatársa, Adrian Luckman szerint azonban a Déli-óceán vize valószínűleg “meg fogja törni” a jéghegyet. “Nagyon meglepne, ha még sokáig kibírná egyben azután, hogy elhagyja a tengeri jég peremét” – mondta a szakember, aki szerint már az is csoda, hogy a hullámok még nem darabolták jégkockákká az A68-at.


A 2017-es leválása után a jégkolosszus több mint egy évig vesztegelt a Larsen-C selfjégnél. Az erős szelek és áramlatok azonban végül északi irányba kezdték sodorni az Antarktiszi-félsziget keleti partvonala mentén, az idei antarktiszi nyáron pedig a jéghegy mozgása drasztikusan felgyorsult.


Az A68 megfigyelése közben a kutatók két újabb jéghegy születésére is készülnek. Egy, valamivel több mint 300 négyzetkilométeres jégtömb készül leválni a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccserről, a másik jégborjadzás pedig a kelet-antarktiszi Brunt selfjégnél várható, ahol egy nagyjából 1500 négyzetkilométeres jégóriás van születőben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

𝒔𝒕𝒓𝒊𝒑𝒆𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒇𝒓𝒆𝒄𝒌𝒍𝒆𝒔 (@stripesfreckles) által megosztott bejegyzés,


Címlapkép (illusztráció): Pixabay CCo

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Kizöldülnek az utrechti háztetők
  • szerző:nuus
  • 2020. 03. 29.
Autó
Hibrid Lotus sportkocsi érkezhet
  • szerző:szaboakos
  • 2020. 03. 29.