Tudomány

Halálos baktériumot lő az űrbe a SpaceX, de nem ölni akarnak vele

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.09 | 15:38

Az asztronauták mérgezése helyett kutatási célból lő ki a Nemzetközi Űrállomásra baktériumokat a SpaceX. Elon Musk cége a NASA társfinanszírorásában a génmutációra keresi a gyógyírt.

Alacsony és nullgravitációs körülmények között fogják vizsgálni azokat a baktériumokat, amelyeket a SpaceX jövő kedden –Valentin-napon – indít el a Nemzetközi Űrállomásra. A meticillin-ellenálló staphylococcus aureus baktériumokról azt gondolja Dr. Anita Goel vezető kutató, hogy az a megváltozott gravitációs körülmények között gyorsan átalakulhat más, vagy teljesen új törzsekké. Az Inverse cikke szerint a Földön is olyan gyorsan mutálódik, hogy antibiotikummal sem lehet legyőzni. Ha mikrogravitációban gyorsabban alakul át, az iránymutatást adhat az orvosok és fizikusok számára.

Olyan betegségekre találhatnak gyógyírt az űrben, amelyeket nem tudnak antibiotikummal gyógyítani. Kép: Getty Images/Nasa

Goel gyakorlati hasznot remél a kutatástól:

Letesztelhetem azt a húsz éves hipotézisemet, hogy a környezet merőben befolyásolhatja az információáramlást mind a génállomány, mind az RNS-molekulák felől

– nyilatkozta a Forbesnak. A vezető kutatónak a „nanobiofizika” a szakterülete, mely tudomány a fizikai és a nanotechnológia kapcsolatát vizsgálja a biológiával és a gyógyszerészettel. Az eredmények hozzásegíthetik az orvosokat ahhoz, hogy a bakteriális fertőzésekkel szemben egyre kevésbé hatékony antibiotikumok helyett mással gyógyítsanak. Tavaly például úgy halt meg ilyen fertőzésben egy amerikai nő, hogy az összes ismert antibiotikum hatástalan volt a betegségére.

Röviden annyi a lényeg, hogy ha sikeres lesz a kutatás, sokkal kevesebb embert ölhetnek meg a jövőben bakteriális fertőzések.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló