Tudomány

Hátborzongató módon eltemetett gyerekhullákat találtak Peruban

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2022.02.15 | 14:18

 Ezeréves gyermekmúmiákat találtak a régészek egy sír feltárásakor Peruban, Lima közelében - számolt be róla a Phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.

Illusztráció: Pixabay

A hat apró, szorosan szövetbe tekert csontvázat egy előkelőség sírjában találták a régészek. A kutatók szerint valószínűleg feláldozták a gyermekeket, hogy a halott személyiséget elkísérjék túlvilági útjára. A társadalmilag fontos pozíciót betöltő férfi, feltehetően egy politikai személyiség sírját tavaly novemberben fedezték fel a Limától mintegy 24 kilométerre keletre fekvő Cajamarquilla régészeti helyszínen.

A gyermekek a férfi közeli rokonai lehettek, testüket a sír bejáratának különböző részein, egymás fölé helyezve találták meg – mondta el Pieter Van Dalen régész, az ásatás vezetője. A férfi a feltevések szerint körülbelül 20 éves lehetett, amikor meghalt. Úgy temették el, hogy kezei eltakarták az arcát, és kötéllel megkötözték.

Van Dalen szerint a múmiák 1000-1200 évesek lehetnek.

A csoport közelében hét, nem mumifikált felnőtt csontjait is megtalálták, továbbá lámaszerű állatok maradványait és agyagedényeket.

Cajamarquillát Kr. e. 200 körül építették, az inka birodalom felemelkedése előtt, és 1500-ig lakták a várost. Mintegy 10-20 ezer embernek adhatott otthont.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló