Tudomány

Pár éjszaka a szabad ég alatt helyrebillentheti a biológiai órád

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.28 | 06:45

Nehezedre esik elaludni? Egy új kutatás rámutat arra, hogyan segíthet a szabad ég alatt alvás visszaállítani a belső órádat.

Gyerekzsivaj, madárcsicsergés, hajnali hűvös órák: elsőre nem ezeket sorolnád fel tökéletes alvókörülményekként. Márpedig elég valószínű, hogy kempingezés közben belefutsz legalább a felsoroltak egyikébe, és egy kutatás szerint az álmatlanságban szenvedőknek nagyon jót tesz, ha a szabadban sátrazva töltik az éjszakát.

Kevesebb kütyü, több alvás

A Coloradói Egyetem kutatásainak eredményei alapján úgy tűnik, hogy elég néhány éjszakát sátrazva átaludnod ahhoz, alaposan kipihend magad, és a szervezeted belső órája visszaálljon a természetes kerékvágásba.

(Fotó: Pixabay/ Pexels)
(Fotó: Pixabay/ Pexels)

A Current Biology-ban megjelent kutatásban kilenc résztvevő egy hétvégén keresztül, mobiltelefon és zseblámpa nélkül sátrazott, fényforrásként csak a tábortüzet, napfényt és a holdfényt használhattak. A kempingezők biológiai órája néhány éjszaka után a szokásosnál két és fél órával hamarabb jelezte, hogy ideje lenne aludni egyet: átlagosan a résztvevők így több mint másfél órát aludtak a megszokotthoz képest.

Oké, de mi köze ennek a sátrazáshoz?

Már mi is írtunk különböző tippeket, hogyan alakíthatsz ki magadnak egy jó kis esti rutint, ami segít, hogy könnyebben el tudj aludni. Már ott is céloztunk arra, hogy jobb, ha minél hamarabb kikapcsolsz minden elektronikus kütyüt magad körül: ezek a szerkezetek mind-mind mesterséges fénnyel világítanak, ami összezavarja a cirkadián ritmust, azaz a szervezet biológiai óráját, és emiatt sokkal tovább maradsz ébren.

camping-691424_1280
(Fotó: Pixabay/Unsplash)

Mivel a kutatásban résztvevők csak természetes fényekkel érintkeztek a hétvége során, ezért a szervezetük hamarabb elkezdett felkészülni a pihenésre. Sajnos, a modern társadalmakra egyre inkább jellemző, hogy figyelmen kívűl hagyja ezt a természetes ritmust. Ez pedig egyenes út a szociális jetlag felé, vagyis ahhoz a szindrómához, amikor a szervezet belső órája eltér a valós időtől. Biztos veled is előfordult már, hogy egy fontos beadandó, egy projektleadás, vagy egy jó kis sorozat miatt tovább maradtál fenn, mint ahogy azt eredetileg tervezted: ez azonban hosszú távon igencsak megterhelő a szervezetednek, és cukorbetegséghez, sőt elhízáshoz is vezethet.

(Fotó: Pixabay/StockSnap)
(Fotó: Pixabay/StockSnap)

Megint egy hormon a kulcs

A probléma gyökere a fényérzékeny hormon, a melatonin, ami az alvási ciklust irányítja. Estére a fény csökkenésével megnő a szintje, reggelre pedig lecsökken, ahogy felkel a nap. Mivel sokszor valamilyen képernyőt nézünk még a késő esti órákban is, ezért a szervezetünk úgy érzékeli, mintha még nappal lenne, és nem készül fel az alvásra.

(Fotó: Pixabay: StockSnap)
(Fotó: Pixabay: StockSnap)

A kutatásban résztvevők melatonin szintjét megmérték az utazás előtt és után is, így meg tudták állapítani mindenkinél, hogy milyen hatással volt a cirkaidán ritmusukra, hogy a csillagok alatt töltötték az éjszakát.

Nem állandósul a hatás

Sajnos nem elég egy pár napot a szabadban tölteni ahhoz, hogy ez a pozitív hatás állandósuljon: a hétköznapokkal együtt visszatér az is, hogy a kelleténél sokkal később alszunk el, és sokszor még fáradtabban ébredünk fel. Igyekezz minél hamarabb elvégezni az aznapi teendőidet, és inkább egy könyvvel a kezedben befejezni a napot, vagy ha teheted sétálj egy nagyot. Lehet, hogy egy idő után magadtól kelsz majd fel, anélkül, hogy órákon keresztül nyomnád a szundit a telefonodon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló