Tudomány

Kutatás bizonyítja, hogy az LSD valóban segít a mentális zavarokon

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.01 | 14:33

A pszichedelikus szer harmonizálja az agyat, vagyis visszaállítja a normál állapotát a tudósok szerint.

Forrás: Pixabay

A tudósokat már régóta foglalkoztatják a pszichedelikus anyagok, mint a pszilocibin vagy a lizergsav-dietilamid, röviden LSD, és az utóbbi években egyre többen esküsznek közülük arra, hogy ezek a szerek segíthetnek a mentális zavarokban szenvedő emberek terápiája során. Egy új tanulmány most arra hívja fel a figyelmet, hogy az LSD olyan agyi rendellenességeket oldhat meg, mint a poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) vagy a krónikus depresszió.

A kutatók megfigyelték, hogy a kísérleteik során használt LSD  arra ösztönözheti az agyat, hogy bizonyos aktivitási mintákat fejlesszen ki, például harmonizáljon egymással olyan agyterületeket, amik általában nem működnek együtt. Ez a változás pedig segíthet abban, hogy ellensúlyozzák azokat a hibás agyi működéseket, amik a mentális problémákhoz vezetnek.

De ez még nem minden. Azt is megfigyelték a kísérletek során, hogy amikor az LSD hatása elmúlik, a szer okozta új működés nem múlik el, hanem tartósan megmarad, vagyis a mentális zavar az LSD után is kezelve marad. Ez pedig jó hír, annak ellenére, hogy az LSD még mindig egy tiltólistán szereplő keménydrog, és az abból nyerhető gyógyszerhez vezető út egyelőre hosszúnak és rögösnek látszik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.