Tudomány

Itt vannak Stephen Hawking utolsó üzenetei

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.14 | 15:43

Stephen Hawking egy időben elég aktív volt a Redditen, ahol most indult egy thread, kizárólag az ő hagyományának.

Fotó: Justin Tallis / AFP

Ma reggel elhunyt Stephen Hawking, és hatalmas intellektuális űrt hagyott maga után. Itt vannak a Redditre írt, utolsó nyilvánosságnak szánt üzenetei.

A mesterséges intelligencia evolúciójáról

Egy kérdező azt szerette volna tudni, hogy hogyan alakul majd az MI sorsa. Tudnak-e úgy fejlődni, mint a biológiai organizmusok? Hawking szerint igen, ugyanis a jövőbeli mesterséges intelligenciáknak mindig lesz egy céljuk, amihez elengedhetetlen a fejlődés és a túlélés. Ezért először mindig ezt tartják majd szem előtt.

Okosabbak lesznek-e a gépek, mint az emberek?

Erre a kérdésre azt válaszolta, hogy ez természetesen lehetséges. Mi is okosabbak vagyunk az elődeinknél. A robotok akkor lesznek okosabbak nálunk, amikor már nem lesz szükségük emberekre ahhoz, hogy fejlődjenek. Ezen a ponton történik majd egy intellektuális robbanás, és a robotok sokkal okosabbak lesznek nálunk. Nagyobb intellektuális szakadék lesz köztünk és a robotok közt, mint köztünk és a csigák között.

Mi lesz, ha a technológia fejlődése miatt brutális lesz a munkanélküliség?

Ha a gépek kitermelnek mindent, amire szükségünk van, attól függ majd az emberiség sorsa, hogy hogyan osztozunk a jóléten. Elképzelhető, hogy mindenkinek ugyanannyi jut majd, de az is lehet, hogy sokan elszegényednek, mert egy szűk réteg tartja majd a kezében a kitermelt javakat. Jelen állás szerint az utóbbira több esély van.

Végezetül néhány random dolog

Megkérdezték tőle azt is, hogy mi a kedvenc filmje, zenéje és hogy mi volt a legutóbbi dolog, ami nagyon tetszett neki. A kedvenc filmje pedig a Jules és Jim, a zenéje a Have I Told You Lately Rod Stewarttól, és legutóbb az Agymenők tetszett neki nagyon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.