Tudomány

Hihetetlen: találtak egy galaxist, ami teljesen más, mint az eddig ismertek

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.29 | 14:47

Az általunk ismert univerzum javát egy sötét anyag nevű dolog uralja. Most találtak egy galaxist, amiben ez egyáltalán nincs jelen.

Wikimedia

Mi az a sötét anyag?

Ez egy olyan anyagfajta, amit csillagászati eszközökkel nem lehet szemügyre venni. Csak a sötét anyag gravitációs hatásait látjuk, amit sötét energiának hívnak, az univerzum pedig 74 százalékban ebből a sötét energiából áll. Ezután következik a sötét anyag, ami 22 százalékban alkotja az univerzumot. Ezek távcsövekkel megfigyelhetetlenek, mindössze abból következtetünk a jelenlétükre, hogy hatással vannak a látható dolgokra, mint a bolygók és a gázok.

Eddig az összes felfedezett galaxisban találtak sötét anyagra utaló jeleket, egészen mostanáig.

A tudósok eddig azt hitték, hogy a sötét anyag kulcsszerepet játszik az univerzum működésében, és meghatározó volt az univerzum születésénél. Ezért felvet néhány kérdést ez az újfajta galaxis, amit NGC1052-DF2-nek hívnak. Ezeket a kérdéseket Professor Pieter van Dokkum fogalmazta meg az IFLScinece-en.

Hogyan létezhet ez? A sötét anyag másképp működött az univerzum kezdetén, mint ahogy azt gondoltuk? Vagy itt másképp működik a sötét anyag, mint a többi galaxisnál? Valami nagyon ritka jelenségről van szó?

Válaszok még nincsenek, de amint lesznek, kiderül, hogy a tudósok helyesen vélekedtek-e eddig az univerzum dolgairól. Az biztos, hogy ez a galaxis jó nagy pofont adott néhány világűrrel kapcsolatos teóriának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló