Tudomány

Szabad szemmel is látható üstökös érkezik fölénk

  • Szerző:nuus
  • 2022.04.01 | 07:18

A Panstarr üstökös május elején lesz látható az égbolton.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) tudományos tanácsadója, Tóth Imre szerint az áprilisi napközelsége után májusban a földközelbe kerülő C/2021 O3 (PANSTARRS) üstökös az előrejelzések alapján május elején szabad szemmel is látható lesz – írja a csillagaszat.hu. Az objektumot kis távcsövekkel egész nyáron meg lehet majd figyelni az északi égbolton.

A C/2021 O3 (PANSTARRS) üstökös felfedezése után a 3,6 méteres Kanadai-Francia-Hawaii Teleszkóppal (CFHT) (Mauna Kea, Hawaii) készült, a felfedezést megerősítő felvételek egyike. A rövid csóvájú üstökös a kép közepénél van a háttércsillagok között. A bal oldali kép az eredeti felvételen az üstökös környezete, a jobb oldali képen a csillagok számítógépi eltávolítása után csak az üstökös látszik. A képen csóva nyugat-délnyugat irányban látszik (észak fent, kelet balra) (University of Hawaii News, 2021.08.12.).

Tavaly július 26-án fedezték fel az üstököst,

a Pan-STARRS1 (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) égboltfelmérési program 1,8 méteres Ritchey-Chrétien teleszkópjával. Az űrtávcső a Hawaii-szigeteken, a Haleakala Obszervatóriumban működik. A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) pályaadatai szerint az égitest napközelsége után elhagyja a Naprendszert. Az intézménynél úgy vélik, az objektum az Oort-felhő távoli vidékeiről érkezett, és onnan több millió évig tartott az útja a Naprendszer belseje felé.

Az üstökös április 21-én lesz napközelben,

amikor 47,9 millió kilométerre lesz központi csillagunktól. A C/2021 O3 (PANSTARRS) pályasíkja 56,76 fokos szöget zár be a földpálya síkjával. A NASA  most úgy számol, hogy az üstökös május 8-án lesz földközelben, mintegy 90 millió kilométerre lesz bolygónktól. Az objektum napközelsége idején csak

napnyugta után figyelhető meg a látóhatár közelében,

az esti szürkületben binokulárral, kis távcsővel. Az üstökös észlelésére a legkedvezőbb az április végétől május közepéig tartó időszak, amikor már jobban eltávolodik a Nap irányától.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.