Tudomány

Ítéletidőben találtak 170 millió éves dinoszaurusz lábnyomokat Skóciában

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.03 | 15:47

A skóciai Skye szigeten 50 dinoszaurusz lábnyomot találtak, a legtöbbet pedig sauropodák hagyták ott, ami az egyik legnagyobb állat, ami valaha létezett a Földön. A nyomok bevilágítanak a Jura kor közepébe. Ebből az időszakból elég kevés nyom maradt meg.

Majdnem teljes sauropoda csontváz. Fotó: Axel Mauruszat/Wikimedia

Ez a felfedezés betekintést enged ebbe az alig ismert, fontos korszakba. Akkoriban fejlődtek ki az első repülő élőlények, és a T-Rex is akkor kezdett kifejlődni. Skye szigete most már kulcsfontosságú szerepet játszik a Jura megismerésében, viszont ennek a terepnek a kutatása nem olyan könnyű.

Hideg, vihar, eső, tenger

Ezekkel a dolgokkal kellett megküzdeniük a kutatóknak. Eleinte drónokkal próbálták felmérni a terepet, de az erős szél miatt ez szinte lehetetlen volt. Végül megfigyelték, hogy melyik napszakban a legalacsonyabbak a hullámok, és megközelíthetőek a nyomok. Ekkor mentek oda, és kamerákkal feltérképezték a helyet.

A felvételek elkészítéséhez Paige dePolo módszerét használták, aki feltalált egy olyan eszközt, ami két kamerából és egy rúdból áll. Ezzel el tudták készíteni a terep 3D-s, digitális mását. Ezt már csak alaposan meg kell vizsgálniuk, hogy új dolgokat fedezzenek fel a Jura korral kapcsolatban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló