Tudomány

Ikreken tesztelte a NASA, hogy mit csinál az űr az emberi testtel

Scott Kelly egy évet töltött a nemzetközi űrállomáson, amikor pedig hazajött, összehasonlították az ikertesójával.

Úgy néz ki, hogy semmilyen permanens, tehát maradandó hatása nincs a súlytalanságban töltött időnek, legalábbis egy év után. DE ez azt is jelenti, hogy Scott Kelly tapasztalt fizikai és genetika változásokat az ikertestvéréhez, Mark Kelly-hez képest, aki ugyancsak asztronauta.

Tovább élhetünk az űrben?

A negatív hatásokat gyorsan kiheverte, a tudósokat viszont sokkolta, amikor vetettek egy pillantást Scott telomereire. Ezek a kromoszómák végén helyezkednek el, és szép lassan rövidülnek, ahogy öregszünk. Scott viszont hosszabb telomerekkel tért vissza. A telomerekből állapították meg azt is, hogy egy gyerek világrahozatala tizenegy évet öregít.

Na de, Scott Kelly telomerei elkezdtek sokkal gyorsabban rövidülni, így miután hosszabb telomerekkel visszatért, most rövidebbekkel rendelkezik, mint amikor felment az űrállomásra. Jelenleg is rengeteg kutató tanulmányozza a telomereket, ugyanis közük lehet az öregedés lassításához és a rák legyőzéséhez. Azt pedig még egyáltalán nem tudják, hogy mi köze az űrnek az egészhez.

A kutatás.

Címlapkép: Robert Markowitz / NASA / AFP


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.