Tudomány

A gyerekes nők 11 évvel öregebbek, mint azok, akik nem szültek

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.26 | 10:43

Ezúttal amerikai tudósok vannak a háttérben, a George Mason Egyetemről. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akik életet adtak egy gyermeknek, sejt szinten 11 évet öregszenek.

Az egész a telomereknek köszönhető. A Telomerek a DNS láncok végén csücsülnek, és arra hivatott, hogy a kromoszómákat megvédje a károsodástól. Viszont a sejtjeink időközönként regenerálódnak, és ennek során ezek a telomerek megrövidülnek. Ez azt jelenti, hogy minél idősebbek vagyunk, annál rövidebbek a telomereink, szóval ezekkel sejt szinten lehet mérni a korunkat.

Az egyetem kutatói kétezer nő vérét vizsgálták meg 22 és 44 éves kor között, és az eredmény ugyan az volt mindegyikőjüknél. Függetlenül a szociális háttértől és a testsúlytól, mindegyikőjüknek 4.2 százalékkal rövidebbek a telomerei, mint azoknak a nőknek, akik nem szültek.

Ez a sejtek életében nagyjából megfelel 11 év öregedésnek.

Mondta Anna Pollack, majd hozzátette, hogy a dohányzó, vagy súlyosan elhízott nőknél még nagyobb mértékű a sejtek öregedése.

Azért még ne mondj le a gyermekvállalásról.

Egy korábbi kutatásban Maya nőket vizsgáltak Guatemalában, az ő esetükben pont hogy meghosszabbodtak, tehát fiatalodtak a telomerek. Pollack ebből arra a következtetésre jutott, hogy a telomerek inkább a terhességi stressz miatt változtatják a méretüket, nem pedig a konkrét fizikai állapotért. Az amerikai terhes nők stressz szintje között nincsenek nagy különbségek, viszont egy másik kultúrában teljesen másképp hathat a nőkre a terhesség.

Tehát az egyetlen dolog ami biztos, hogy a kutatóknak még sokat kell foglalkozniuk ezzel a témával, hogy elfogadható eredmény szülessen. Mondjuk foglalkoznak is vele rendesen, korábban arra jutottak, hogy maximum két gyereket érdemes szülni, hogy megmaradjon a vonzerő.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló