BabaMama

Ha meg akarod tartani a vonzerődet, akkor maximum két gyereket szülj

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.28 | 18:33

A nagycsaládos nők arcát az oxidatív stressz barázdálná?

Egy friss lengyel tanulmány eredménye alapján többen átgondolhatják azt is, hogy a családtervezésben mennyire számít szempontnak az anya régi vonzerejének visszanyerése. Egy gyerek után még viszonylag sima ügy visszaállni a szülés előtti állapotunkra, de ez sem sikerül mindenkinek. Rengeteg nő énképére viszont rányomja a bélyegét, ha megítélik az anyasággal járó, megváltozott külsejét. A Krakkóban készült kutatás amellett érvel, hogy érdemes két gyerekkel beérni, ha biztosra akar valaki menni.

via GIPHY

A tanulmány abból állt, hogy 500 embernek kellett megítélnie változó korú nőkről készült fotókat, és végeredménynek az jött ki, hogy a kisebb családdal rendelkezők tudták leginkább megőrizni a vonzerejüket.

Három csoport szerint sorolták az asszonyok képeit: 1-2, 4-5, illetve 7-9 gyerekes anyák szerepeltek a képeken. A 7-9 gyerekes mamák egyáltalán nem tűntek vonzónak, inkább korosnak és kevésbé egészségesnek látszottak.

via GIPHY

A tanulmány szerzői összefoglalták, mire jutottak:

Férfiak és nők egybehangzó véleménye szerint a kevesebb gyerekkel rendelkező, változó korú nők néznek ki vonzóbbnak, fiatalabbnak és egészségesebbnek.

A kutatók szerint a szervezetük így köszönte meg nekik, hogy a megterhelő várandósság és szoptatás náluk nem tartott olyan sokáig.

A külső megjelenés mögött húzódó, különböző mechanizmusok nincsenek még teljesen feltárva, de az oxidatív stressz magasabb szintje például magyarázhatja a gyorsabb öregedést és az azzal járó vonzerő-vesztést. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a reprodukció árát a nő a fizikai megjelenésével fizeti meg.

via GIPHY

Az oxidatív stressz egy egyensúlyvesztés, melyet a szabad gyökök okoznak, károsítva a test sejtjeit. Ez ellen antioxidánsokkal tudunk védekezni, melyek megkötik az instabillá vált molekulákat. A tudósok szerint az öregedés folyamatának ez az egyik kulcsa.

Tavaly a Yale Egyetem mutatta ki, hogy a gyermekvállalás felgyorsíthatja az öregedést, említi meg az Indy100. Száz, változó korú nő adataiból az derült ki, hogy akik több gyereket hordtak ki, azoknak a biomarker teszteredményei is előrehaladottabb korra utaltak.

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló