Tudomány

Új fajokat talált egy expedíció Indonézia mélytengereiben

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.20 | 06:46

A szingapúri-indonéz vegyes csapat az eddig felfedezetlen ökoszisztémákat térképezte fel. Maguk is alig hitték el, mennyi élet is rejtőzik az örökös sötétségben és ilyen óriási nyomás alatt.

A mélytengeri ökoszisztémákat 2 héten át tanulmányozó kutatók összesen 12 000 tengeri állatot fogtak ki. Köztük több tucat olyan is volt, amik újdonságnak számítanak a tudomány számára. A csapat tagjai azonban még csak most fognak komolyabban nekiállni, hogy pontosan összeállítsák és tételesen megadják a kifogott mélytengeri állatok listáját.

Indonézia környéke közkedvelt búvárterep, mert sok az aránylag sekélyebb víz, de a komoly mélységek is, azok azonban jórészt feltáratlanok. ezért döntöttek úgy a kutatók, hogy ezen változtatnak. Java szigete körül összesen 63 helyen merítették meg a hálójukat 800 és 2100 méteres mélységek között. Hatalmas élet folyik a sötét semmiben, a mintákban nagyjából 800 fajta szivacsot, medúzát, puhatestűt, tengeri csillagot, tengeri sünt, férget, rákot és halat találtak, ezek közül pedig több mint 40 új fajt is sikerült azonosítani.

A két legfurcsább állat a homár, aminek láncfűrészhez hasonló ollói vannak, amitől ugyan állítólag nagyon veszélyesnek tűnik, de a “láncfűrészeit” nem támadásra használja, hanem mivel a tengerfenéken él, ezzel ássa ki a táplálékát az üledékből. A másik egy tintahal, melynek két szeme eltérő nagyságú. A gigantikus méretűvel lefelé, a mélységbe lát és táplálékforrás után kutat vele, míg a kicsivel felfelé néz és azt lesi, nem szándékozik-e rá támadni egy nagyobb ragadozó. A futottak még kategóriába tartozik a Dumbo polip névre keresztelt állat is, amit a híres rajzfilmes elefántról neveztek el. Már nagyon várjuk a pillanatot, amikor tételesen, képpel együtt megadják, miket fogtak a kutatók az indonéz mélytengerekben.

A post shared by LKCNHM (@lkcnhm) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.